UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зарплати вчителів: чи може бути їх зростання

Роз'яснення дали у МОН.

В Україні система оплати праці вчителів включає базову ставку та різні надбавки. Тому заробітна плата освітян залежить від різних факторів. Вчителі очікують на підвищення рівня оплати своєї праці. Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час освітньої конференції «Серпнева-2024» розповів, чи очікувати підвищення зарплати педагогам у цьому році. Про це пише «Освіта 24».

Читайте також: Індексація зарплат: у кого мають зрости доходи вже в серпні

Лісовий наголосив, що на підвищення оплати праці освітянам потрібні мільярди гривень.

«Від 47 до 270 мільярдів гривень додатково на рік. Сума різниться залежно від системи, за якою підвищувати зарплати — одноразово чи поетапно», – сказав він.

Очільник Освітнього комітету Верховної Ради Сергій Бабак, зазначив, що для збільшення заробітної плати педагогам удвічі варто додати ще 100 мільярдів з бюджету країни. А нині 70% бюджетних коштів йдуть на оборонні потреби.

Очільник МОН додав, що попри складну економічну ситуацію, підвищення може відбутися у 2025 році завдяки збільшенню освітньої субвенції.

Нагадаємо, що у грудні 2023 року прем'єр-міністра України Денис Шмигаль повідомив, оплата праці вчителів у 2024 році має зрости на 21%.

Раніше ми писали, що за даними ПФУ, середня зарплата в Україні за підсумками першого кварталу 2024 року склала 15 225 гривень. У порівнянні з показником минулого року вона зросла на 17,5% (2271 гривню).