UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізьку АЕС залишив персонал із «Росатому» та частина колаборантів – мер

Укриттів під час вибуху на ЗАЕС в Енергодарі не передбачено.

Мер міста Енергодар Дмитро Орлов повідомив, що частина співробітників російської компанії "Росатом", раніше привезених на Запорізьку АЕС, та частина українських співробітників, залишили окуповане місто.

"Щодо працівників атомної станції, то у нас є інформація, що частина колабораціоністів, які підписали контракти з Росатомом (...), поїхала з міста. Також частина персоналу Росатома, привезеного з російських АЕС, — їх небагато, до 100 фахівців — залишили місто наприкінці минулого тижня", повідомив Орлов, слова якого цитує "Українське радіо".

"Те, що вони зробили з Каховською ГЕС, вплинуло на настрій тих фахівців, які досі залишаються в Енергодарі. Вони усвідомлюють, що противник зможе зробити будь-який крок", - зазначив мер.

Вибухівка на ЗАЕС, додав міський голова, була завезена ще майже рік тому: "Був замінований периметр станції, заміноване все узбережжя Каховського водосховища. А з початку цього року росіяни почали в хаотичному режимі мінувати, можливо готуючись до контрнаступу ЗСУ, територію по периметру міста, поля сільськогосподарського призначення. Фактично росіяни використовують атомну станцію як важіль міжнародного впливу для шантажу не тільки України, а й всього світу". 

Він додав, що в Енергодарі немає укриттів на випадок вибуху на Запорізькій АЕС. Він пояснив, що це зробили проектувальники електростанції. Вони не припускали, що він може стати об'єктом збройного нападу, і вирішили, що у разі ядерного інциденту буде повна евакуація з Енергодару і на електростанції, і на заводах, розташованих поряд", - сказав мер.

Читайте також: Росія технічно готова спровокувати локальний вибух на ЗАЕС: Зеленський припустив, навіщо це ворогу

Він пояснив, що зараз в Енергодарі працює 5-6 тисяч працівників Запорізької АЕС. Вони фактично є заручниками росіян, оскільки окупаційна влада не дозволяє їм залишити місто.

Президент України Володимир Зеленський нещодавно попередив в інтерв'ю іспанським ЗМІ, що росіяни можуть спровокувати викиди на Запорізькій АЕС, щоби заморозити бойові дії. За словами президента, один із сценаріїв, які розглядають росіяни, полягає у дистанційному підриві електростанції, коли вона опиниться в руках українців. Зеленський закликав Міжнародну агенцію з атомної енергії провести інспекцію об'єкта.

Докладніше про можливі сценарії розвитку подій читайте у статті Миколи Гаврися "Ситуація на Запорізькій АЕС: можливі варіанти розвитку".