UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізьку АЕС вперше в історії повністю відключено від енергомережі

Тривала відсутність живлення може стати причиною техногенної катастрофи.

Російські окупанти домоглися повного відключення Запорізької АЕС від енергомережі, повідомили в «Енергоатомі».

«Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська»», - йдеться у повідомленні. Три інших лінії були пошкоджені ворожими обстрілами раніше.

Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

«Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв’язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС», - повідомили в «Енергоатомі».

Автоматика та системи безпеки станції працюють справно. Співробітники станції готуються підключити до мережі один із енергоблоків.

Читайте також: На ЗАЕС продовжили «вихідні» для українського персоналу, окупанти готують відключення станції від електромережі — ГУР

Раніше українські фахівці попереджали, що позбавлення атомної станції регулярного живлення унеможливить охолодження ядерного палива та призведе до викиду радіоактивних речовин, як це сталося на японській АЕС «Фукусіма-1». Що задумав Кремль і як йому протидіяти, пояснює Михайло Гончар у статті «Війна в Європі: ядерний сценарій Кремля і що робити Україні».