UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізька АЕС знеструмлена: пошкоджено останні високовольтні лінії зв‘язку – “Енергоатом”

Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб. Розпочався зворотний відлік часу.  

Вчора пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв‘язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включились всі 20 дизель-генераторів, повідомляє “Енергоатом”.

“Наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6, які були в гарячому стані, переводяться в холодний стан», – уточнюють  у відомстві.

Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб. Розпочався зворотний відлік часу.

Читайте також: Окупанти почали процес інтеграції ЗАЕС до юрисдикції "Росенергоатома" – дані ISW

Можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС в безпековому режимі значно обмежені. Внаслідок окупації станції,  на себе функції регулятора перетягнули представники “Росатому”.

Читайте також: Кірієнко й Аксенов приїхали на ЗАЕС вмовляти персонал на співпрацю з «Росатомом»

“Енергоатом” закликав міжнародну спільноту невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС.

“І виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу!”, - йдеться в повідомленні.