UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замість Шмигаля на посаду премʼєра можуть призначити Свириденко — ЗМІ

Її кандидатуру підтримують західні партнери.

На сьогодні єдиною заміною нинішньому премʼєру Денису Шмигалю бачать першу віцепрем'єрку-міністерку економіки Юлію Свириденко. Джерела «Української правди» повідомляють, що очільник офісу президента Андрій Єрмак сприймає її як лояльну людину.

Зазначається, що «Єрмак робить тільки те, що йому каже президент» Володимир Зеленський. Тому лідер України також може підтримувати кандидатуру Свириденко. До роботи у Кабміні вона працювала заступницею очільника ОП.

Окрім керівництва України, Свириденко підтримують західні партнери та донори. «УП» зазначає, що «вона для них зрозуміла» та не була помічена у корупційних скандалах. Хоча у Кабміні та  партії президента багато хто не сприймає серйозно нинішню віцепремʼєрку.

Читайте також: Кабмін призначив двох нових заступників міністра оборони

Також журналісти повідомляють, що кандидатуру Свириденко на посаді премʼєрки підтримує перша леді Олена Зеленська. Нинішня віцепремʼєрка супроводжує її у закордонних поїздках, вони мають теплі відносини.

За словами видання, відставка Шмигаля навряд чи трапиться до 16-18 липня, адже на ці дати призначена урядова поїздка до Чехії. Заміна премʼєра на фоні його візиту до західних партнерів виглядатиме дивно, зазначили журналісти.

Раніше джерела «УП» повідомляли, що Зеленський «втомився» від Шмигаля та хоче його звільнити. За даними журналістів, президент хоче постійних новаторських рішень від прем’єра, але той «хоч і виріс за останні роки, не може повністю змінитися».

Нагадаємо, депутат Верховної Ради від фракції «Слуга народу» та член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявляв, що відставка премʼєра неможлива під час воєнного стану. За його словами, законодавство України не дозволяє зараз припиняти повноваження уряду.