UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замах на Наумова: Расюк пішов на угоду зі слідством та розповів про підготовку нападу

На основі його свідчень слідство озвучило свою версію подій. 

Полковник СБУ Юрій Расюк, якого звинувачують в підготовці вбивства голови внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, пішов на угоду з прокурором, яку затвердив Печерський райсуд ще 8 липня.  Про це повідомляє пресслужба суду та "Судовий репортер"

Тепер Расюк повинен співпрацювати зі слідством, аби викрити замовника нападу - колишнього заступника глави СБУ Дмитра Нескоромного, якому суд скасував заочний арешт.  За це полковнику СБУ призначили узгоджене покарання – 5 років позбавлення волі зі звільненням на іспитовий строк 3 роки. До того як вирок набуде законності щодо Расюка діятиме запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Його вже звільнили з-під варти і зобов’язали прибувати за кожною вимогою суду.

Версія слідства щодо замаху на Наумова

Матеріали слідства свідчать про те, що план щодо вбивства Наумова виник у Нескоромного ще в травні 2020 року. Після цього він зустрівся з Расюком на території Олександрівської клінічної лікарні. Тоді останній ще обіймав посаду старшого консультанта 7 відділу Штабу АТЦ при СБУ. Нескоромний розповів йому про свій план. Расюк одразу ж погодився. 

Ціна питання становила 50 тисяч доларів, з них 5 тисяч Нескоромний видав для здійснення стеження за Наумовим.

Полковник СБУ одразу ж зайнявся пошуком виконавців. Він залучив до справи свого знайомого з кримінального середовища. Чоловіки мали кілька зустрічей та телефонних розмов. Зокрема, 3 грудня 2020 року приблизно о 10:45 у ресторані "Яблуко" на вулиці Івана Мазепи, 11-Б у Києві Расюк запропонував заподіяти тілесні ушкодження Наумову, внаслідок яких він потрапить до лікарні на строк, не менше 6 місяців. Виконавець погодився. Після цього полковник СБУ показав йому матеріал "Схем" про Наумова - там були дані про місце проживання, автомобілі, маршрути пересування, тощо. 

Через два тижні у тому ж ресторані виконавець показав Расюку фото Наумова. Їх зробили, коли чиновник перебував у продовольчому магазині "КОЛО" в Лабораторному провулку. Саме цю локацію виконавець запропонував для нападу на Наумова. Чоловіки погодили план, після чого СБУшник дам останні вказівки щодо його здійснення - Наумова потрібно було вдарити по голові кастетом. Це призвело б або до його госпіталізації на щонайменше пів року, або до смерті. 

Через деякий час Нескоромний заявив, що напад повинен відбутися після Нового року. Виконавцю за це пообіцяли 30 тисяч доларів. 

У матеріалах справи вказано, що виконавцю кілька разів передавали кошти: 12 січня – 1 тисячу доларів за стеження за Наумовим, 22 січня -  4 тисячі доларів, які нібито попередньо Расюк отримав від Нескоромного. Саме цього дня правоохоронці затримали полковника СБУ та взяли його під варту, а Нескоромного оголосили у розшук. 

У машині полковника СБУ знайшли карабін і набої, які він возив без дозволу, тому додатково інкримінували незаконне носіння зброї і боєприпасів.

Читайте також: Нескоромний заявив, що має "цікаві документи", які можуть призвести до імпічменту Зеленського

Нагадаємо, 22 січня правоохоронці затримали полковника спецпідрозділу СБУ "Альфа" Юрія Расюка за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Згодом ЗМІ повідомили, що у замовленні вбивства генерала Наумова підозрюють колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. ZN.UA першим повідомило про публічну версію мотиву усунення Наумова – той був єдиною перепоною для отримання Нескоромним високої посади в керівництві СБУ

Дмитро Нескоромний дійсно вів переговори про своє повернення в СБУ, переважно претендуючи на посаду першого заступника. При цьому він спілкувався щодо цього із заступниками голови Офісу президента України. Як стверджують наші джерела – Андрієм Смирновим і Романом Машовцем. Незадовго до гучних подій Нескоромний зустрічався з головою СБУ Іваном Бакановим. ZN.UA зібрало 10 пазлів про війну мишей і жаб в СБУ.