UA / RU
Підтримати ZN.ua

Залу засідань Верховної Ради обладнають сканерами відбитків пальців

Проектно-кошторисна документація переоснащення зали має бути розроблена до 20 грудня. Вартість проекту - майже сім млн гривень.

Управління справами Верховної Ради України замовило ТОВ "Амріта Комплексні рішення" проектування технічного переоснащення зали засідань ВР.

Згідно з відомостями у системи "Прозорро", тендер відбувся 17 липня, сума "переробки" зали будівлі по вулиці Грушевського, 5, коштуватиме 6,91 млн гривень. Проектно-кошторисна документація технічного переоснащення має бути розроблена до 20 грудня поточного року.

Нова система дозволить ідентифікувати народних депутатів перед голосуванням за відбитком пальця. Дані нововведення стануть можливими за умови відповідних змін до чинного законодавства.

Також депутати у кулуарах, за допомогою планшетів, отримають доступ до документів засідань. Передбачені й реєстрація та візуальний контроль перебування депутатів на робочому місці за допомогою системи відеоспостереження.

Як повідомляють журналісти проекту "Наші гроші", стаціонарне робоче місце народного обранця, обладнане у відповідності до АС "Електронна зала пленарних засідань", включатиме:

- кольоровий сенсорний екран (тач-скрін) з можливістю голосування з нього та додатковий модуль з кнопками для голосування (резервний варіант на випадок виходу з ладу тач-скріна);

- персональний комп'ютер або термінальний клієнт;

- сканер зчитування біометричних даних;

- кард-рідер;

- мікрофон;

- гучномовець;

- пристрій для користування синхронним перекладом.

Для доступу на робоче місце народним депутатам будуть потрібні логін та пароль, ID-картка та власний відбиток пальця (за умови внесення відповідних змін до чинного законодавства).

Ціна угоди на відсоток нижча від очікуваної вартості закупівлі у сім млн гривень.

Нагадаємо, раніше Громадський рух "ЧЕСНО" проаналізував відвідування депутатами Ради у липні 2017 року. За даними активістів, вісім депутатів пропустили всі засідання Ради у липні, четверо з них також були відсутні у червні.