UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закриття каналів Медведчука - не ідея Зеленського, а адміністрації Байдена – євродепутатка

В адміністрації Трампа не було достатньої волі для формування альянсу проти Росії, каже фон Крамон-Таубадель

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель вважає, що санкції України проти лідера проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука та пулу підконтрольних йому каналів стали можливими завдяки тиску з боку США.

«З першого дня правління адміністрація Байдена дала зрозуміти, що буде інша лінія, інша форма співпраці, але водночас і жорсткіша риторика», - сказала вона під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму.

Євродепутатка додала, що в адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа не було достатньої волі для формування альянсу проти Кремля.

«Повірте, закриття трьох телеканалів не було ідеєю Зеленського. Це було головним чином результатом тиску з боку Вашингтону. Я можу лише вітати це рішення, бо воно назріло і перезріло», - наголосила Віола фон Крамон-Таубадель.

Вона впевнена, що Україна повинна отримувати більшу підтримку від Заходу для протидії російській агресії.

«Має бути більше засобів жорсткої сили. Можливо, і пряма пропозиція членства в НАТО. Але, з іншого боку, треба та активніше залучати України до наших стратегій м’якої сили», - сказала євродепутатка «Наприклад, зробити так, щоб першими в забезпеченні вакцини для України були не Росія, не Китай чи якийсь постачальник з чорного ринку, а Європейський Союз. І в той самий час, як її отримають країни-члени. Поки що цього не сталося і, звичайно, Кремлю легко сказати Україні: де ж ваші західні союзники, де Вашингтон, де Брюссель зараз, коли вам так потрібна їхня допомога?».

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.

Читайте також: Путін не вважає Україну незалежною державою – експосол США в Росії

19 лютого Рада нацбезпеки і оборони на позачерговому засіданні погодила санкції стосовно 19 компаній і 8 фізичних осіб, зокрема народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака та їхніх дружин. 20 лютого президент Зеленський ввів рішення у дію.

Секретар РНБО Олексій Данилов пояснив, що санкції проти народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука і Тараса Козака, а також їхніх дружин Оксани Марченко і Наталії Лавренюк, ґрунтуються на інформації Служби безпеки України про їхню причетність до фінансування тероризму.

Раніше під санкціями опинились телеканали «112 Україна», Zik і NewsOne, котрі поширювали в Україні російську пропаганду. Номінальним власником каналів був Козак, фактичним – Медведчук. Сам Медведчук вважає санкції «незаконними», на його думку, вводити обмеження має суд.