UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закріплення Росії в Херсоні допоможе їй просуватись на північ та захід – британська розвідка

Окупанти націлились на довготермінову окупацію регіону.

Заяви Росії про переведення окупованого нею Херсону на російську валюту свідчать про намір окупантів закріпитись політично та економічно в цьому регіоні на довгострокову перспективу, повідомляє розвідка Великої Британії.

В Міноборони Британії зазначають, що після захоплення Херсона на початку березня Росія намагалася легітимізувати свій контроль над містом та прилеглими територіями шляхом встановлення проросійської адміністрації.

«Нещодавні заяви цієї адміністрації говорять, що повернення під контроль України «неможливий» та оголошення про чотиримісячний перехід валюти з української гривні на російський рубль. Ці заяви, ймовірно, свідчать про намір Росії здійснити сильний політичний та економічний вплив у Херсоні в довгостроковій перспективі», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними партнерів, тривалий контроль над Херсоном та його транспортними сполученнями підвищить здатність Росії підтримувати просування на північ і захід і покращить безпеку російського контролю над Кримом.

Читайте також: Гауляйтерам Херсону та області оголосили підозру в держзраді

Як живе український Херсон під коростою російської окупації? Чим «хворіє»? Як виживає? Правду про що шукає? На що сподівається? Про це розповідає активістка-волонтер, яка ухвалила рішення не рятуватися, а рятувати у статті «Херсон як Південна Фортеця».