UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закордонний паспорт: чи може його отримати чоловік, який виїхав для супроводу батька з інвалідністю

Роз'яснення дав адвокат.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію, яким передбачені деякі зміни для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Адвокат Дмитро Дончак на порталі b2bconsult розповів, чи може за кордоном чоловік призовного віку, який виїхав по супроводу батька з інвалідністю другої групи, отримати паспорт у ДП «Документ».

Читайте також: Відстрочка від призову: хто зможе оформити у застосунку «Резерв+»

Дончак пояснив, що якщо людина має батьків з інвалідністю другої групи, то вона може оформити відстрочку від мобілізації за пунктом 13 статті 23 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«Для цього необхідно особисто подати в ТЦК заяву про відстрочку разом з необхідними документами. Заяву писати тільки по шаблону, який знаходиться в додатку № 4 постанови КМУ № 560. Перелік необхідних документів що подаються разом з заявою, знаходиться в додатку № 5 постанови КМУ № 560», – сказав експерт.

Юрист зазначив, що ТЦК сприймає як обов'язок військовозобов'язаного самому прийти до них і подати заяву.

«В той же час, вже є рішення судів, в яких зазначено, що обов’язок «особисто повідомити» не означає «особисто прибути», тому теоретично можна направити пакет документів до ТЦК поштою, але при цьому бути готовому до можливого судового процесу», – додав він.

За словами Дончака, при цьому для подання такої заяви не вимагається подавати разом з додатками копію свого військово-облікового документа.

«З моменту подання комісія ТЦК протягом 7-ми днів повинна надати рішення або про надання відстрочки, або про відмову у наданні такої відстрочки. Якщо буде рішення про надання відстрочки, то вас вже ніхто не змусить проходити ВЛК (на період дії такої відстрочки)», – сказав він.

Також юрист зазначив, що якщо людина не оновила дані до 17 липня 2024 року, то вона може отримати штраф у розмірі 17 000 грн.

«Чи можливо його оскаржити – можливо, але тут багато нюансів, тому зараз, не знаючи всіх деталей, нереально однозначно відповісти на це питання. Якщо у вас немає військово-облікового документа, та/або Ви не ставали на облік як військовозобов'язаний - це також підстава для штрафу», – резюмував Дончак.

Раніше юристка Орися Швець у коментарі розповіла, чи можуть представники ТЦК затримувати чоловіків.