UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про мовні квоти на ТБ запрацює 13 жовтня

Закон набуде чинності через чотири місяці, після яких ще рік триватиме перехідний період.

Закон про квоти на україномовний контент на телебаченні набуде чинності 13 жовтня, через 4 місяці з дня публікації, повідомляють "Українські новини".

Згідно з ухваленим законом, у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної та регіональної категорії мовлення частка передач та/або фільмів державною мовою має становити не менше 75% у кожному з проміжків часу між 07:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00. Для місцевих телеканалів квота знижена до 50% у цей же період часу.

У першому читанні законопроекті пропонувалися щоденні квоти на українську мову.

За невиконання мовних квот у законі передбачений штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

Згідно з законом, радянські фільми не будуть дублюватися, але їх обов'язково супроводжувати титрами.

Передача вважається виконаною державною мовою якщо: "а) всі виступи (репліки) дикторів (ведучих) передачі виконані українською мовою; та б) виступи усіх учасників (гостей) передачі не державною мовою синхронно озвучуються українською мовою".

Квоти не застосовуються до телекомпаній іноземного мовлення; телекомпаній, які показують науково-просвітницькі програми офіційними мовами Європейського Союзу; телерадіокомпаній, які здійснюють радіомовлення; телеканалів, освітні програми яких спрямовані виключно на вивчення іноземних мов.

Рада прийняла компромісний закон про мовні квоти на ТБ 23 травня. Законопроект №5313 підтримали 269 народних депутата.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року вступили в силу мовні квоти на радіо. Закон зобов'язує радіостанції транслювати державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень протягом доби, в тому числі не менш 35% від обсягу пісень у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00. При цьому на радіостанціях, де частка пісень на офіційних мовах Європейського Союзу становить не менше 60% від загального обсягу, обов'язкова квота українських пісень знижується до 25%.