UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закінчиться 20 серпня: метеорологиня дала прогноз погоди на літо

У трендах літа-2021 будуть парасолі та дощовики.

Прохолодна і дощовита погода, яка «відкрила» літо 2021 року, може зберегтися до кінця сезону, вважає завідуюча відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

«Погодні умови цього року неординарні. Попередні роки не були такими прохолодними, як цей. (...) Ті роки були набагато теплішими, гарячішими», - пояснила вона в інтерв'ю «Обозревателю». За словами метеорологині, нинішня весна була активною, але холодною, тривалою і нестійкою.

Червень

pixabay/alexey_marcov

Перший місяць літа цього року буде прохолодним і дощовитим, сильні зливи очікуються у другій половині місяця. У першій половині очікуються багаторазові похолодання, у низинах на Прикарпатті і в Карпатах можуть бути заморозки.

Повітря почне прогріватися після 10 червня, стійкого тепла можна очікувати після 15-го числа. У третій декаді місяця температура стане дуже комфортною для відпочинку. У центральних районах України в окремі дні можна очікувати +28-30 градусів.

Липень

pixabay/huoadg5888

Другий місяць літа буде сухим і теплим, з двома періодами зниження температури.

У липні дощі в Україні припиняться, на початку місяця опадів буде дуже мало, але можливі багаторазові короткочасні похолодання. Після першої п'ятиденки температура підніметься до +28-30 градусів.

Ближче до 20 чисел місяці очікуються дощі та грози, посилення вітру. Погіршення погоди супроводжуватиметься похолоданням.

До кінця місяця можливі незначні опади, температура близько +25-28 градусів. Решта днів мають бути сухими і теплими, до 30 градусів вище нуля.

Серпень

Кінець літа буде нестійким, холодним і дощовим. Фактично літо в Україні закінчиться після 20 серпня. За словами метеоролога, своєю дощовитістю серпень дуже нагадуватиме червень.

У першій декаді місяця буде тепло, до +30 градусів, а в окремі дні місяця температура може підніматися до 31-32 градусів тепла. Але своїми коливаннями серпнева погода нагадуватиме весну: п'ять днів теплих, п'ять холодних, зі зниженням температури до + 20-25 градусів.

Після 20 серпня очікується різке зниження температури та сильні дощі.

За словами Мартазінової, прогноз актуальний для центральних регіонів країни, але всі процеси, які пов'язані з дощами і похолоданнями - великомасштабні, і стосуються всієї території України. Прогноз може відрізнятися на один-два дні, температура - плюс-мінус 1-2 градуси.

Погодні «гойдалки» метеоролог пояснює тим, що з початку нашого століття почала розвиватися нова атмосферна циркуляція, яка тільки шукає правильне положення. На це може знадобитися ще близько 15-20 років. Тому 2022 рік може бути схожий на нинішній.

«Атмосферну циркуляцію визначають циклони й антициклони. Ці циклони зараз визначають свої характеристики на найближчі роки. Коли вона встановиться? Років за 15-20. Після цього роки будуть схожі один на інший, але нестійкість зберігатиметься», - зазначає вона.

Читайте також: Синоптики дали невтішний прогноз погоди на початок літа

За прогнозами синоптиків, перший місяць літа буде помірно теплим, в червні температура повітря не підніметься вище 25°, а підйоми температури чергуватимуться дощами. Справжня спека очікується в середині липня.

До Києва метеорологічне літо в цьогоріч прийшло 14 травня, що на три дні пізніше за середні багаторічні показники, свідчать дані Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.