UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захист військових: в Україні з’явилася громадська організація з правозахисту бійців

Засновники анонсували інструкцію для військових про те, що робити після поранення.

В Україні почала працювати громадська організація «Принцип», яка займатиметься правозахистом військових. Про це повідомили її засновники Masi Nayyem та Любов Галан.

«У ній (в організації) ми втілили нашу мету зробити повагу до військових - базою, основою усіх взаємодій держави із бійцями. Я знаю, що не можна стати за спиною кожного бійця. Тому ми почнемо із трансформації системи, в яку потрапляє поранений, – і поруч з лікуванням отримує стос проблем», - написала Галан.

Організатори пообіцяли, що незабаром випустять покрокову інструкцію, яка розкладе по поличках, що робити після поранення.

«Це буде наш перший внесок у поліпшення комфорту таких бійців. Останнє, що вони мусять відчувати – це розгубленість і байдужість оточення. Нам потрібно, щоб її побачило якомога більше бійців, і ви теж можете зробити у це внесок – просто поширивши сторінку чи пости з неї», - додавала вона.

У свою чергу Масі Найєм зазначив, що поки триватиме реформування військово-лікарських комісій (ВЛК), експерти організації працюватимуть над інструментами, які допоможуть військовим знати свої правові можливості і користуватися ними вже зараз.

Читайте також: Воєнний стан: що робити військовому, у якого погіршилося здоров’я

Зеленський анонсував призначення нових керівників у кількох регіонах "із воєнним досвідом".