UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захисників в Оленівці могли підірвати з допомогою вогнемета

Наразі судова експертиза все ще триває. 

В Офісі генерального прокурора вважають, що українських військовополонених, які загинули в Оленівці, могли підірвати з допомогою заряду до вогнемета. Про це повідомляє DW.

За даними ЗМІ, після вивчення відео з мережі такого висновку дійшли спеціалісти з питань застосування частин та підрозділів військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту, ідентифікації боєприпасів та застосування інженерних частин та підрозділів.

"Джерелом вибуху у колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, внаслідок якого загинули десятки українських полонених, ймовірно, став термобаричний боєприпас. А саме – капсула з горючою сумішшю термобаричного вибуху вогнеметів типу ШМЕЛЬ, ШМЕЛЬ-М, РИСЬ", - йдеться у відповіді ОГП на запит видання.

Наразі триває комплексна судова експертиза. Експерти вивчають зброю та сліди, а також обставин її використання, проводять вибухотехнічну та пожежно-технічна експертизи.

Читайте також: Масове вбивство "азовців" в Оленівці: ООН пояснила, чому не розслідує трагедію
Читайте також: ООН відправить місію до Оленівки, її очолить екскомандир миротворців у Конго

Нагадаємо, російські окупанти в ніч на 29 липня здійснили прицільний артилерійський розстріл колонії з військовополоненими захисниками з "Азовсталі" в Оленівці, внаслідок якого загинуло 53 українських військових, ще 75 отримали поранення. 

Президент Володимир Зеленський зібрав термінову нараду з головами всіх силових відомств, після чого вони звернулися до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою направити своїх представників, Уповноваженого ВР з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію цієї колонії. 

Підписанти нагадали, що ключовою умовою евакуації захисників Маріуполя з території заводу "Азовсталь" було зобов’язання російської сторони перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров'я українських захисників. Ця гарантія була цинічно порушена.

Офіс генерального прокурора відкрив справу за ч. 2 статті 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством. Офіс президента України та МЗС закликали світову спільноту відреагувати на зухвалі дії Кремля. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пообіцяв, що українці помстяться за загиблих.