UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захисників Маріуполя звільнятимуть поетапно: частину можуть повернути додому найближчим часом — Буданов

Голова ГУР запевнив, що Україні вдасться звільнити своїх військовослужбовців.

Україна звільнятиме захисників міста Маріуполя, евакуйованих з заводу «Азовсталь» на непідконтрольну нашій державі територію, кількома етапами. Частина українських військовослужбовців може повернутися на батьківщину вже найближчим часом, повідомив начальник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов у ефірі телемарафону

Він розповів, що ГУР знає про долю майже всіх полонених українських бійців і займається їхнім поверненням додому.

«Сподіваюсь, що у найближчий термін багато хто побачить своїх близьких уже вдома», — сказав Буданов.

Голова розвідки уточнив, що обмін полоненими, який дозволить повернути наших захисників, відбудеться поетапно. Наразі не йдеться про звільнення військових за один раз.

«Найближчим часом ми сподіваємось звільнити більш-менш значиму кількість наших полонених. І це буде одразу повідомлено у ЗМІ — чекайте, слідкуйте за цим», — повторив він.

Буданов зазначив, що найскладніше проходить процес щодо обміну нашого командного складу, керівників підрозділів. Водночас, питання стосовно рядового складу йдуть значно краще.

Читайте також: Україна повернула тіла 35 своїх військових. З них більшість – захисники Маріуполя

За інформацією, начальника ГУР переважна частина захисників Маріуполя наразі перебуває в таборі для військовополонених у тимчасово окупованому селищі Оленівка. Однак іноді деяких бійців вивозять «для проведення слідчих дій».

«Ми знаємо, де вони — це питання завжди є на контролі. І ми це відслідковуємо. І не тільки відслідковуємо, а й приймаємо міри для їхнього реального повернення. Ще раз кажу, дочекайтеся трошки, і я впевнений, скоро ви самі все побачите», — наголосив Буданов.

Він не став відповідати на запитання про те, скільки українських військових перебуває в російському полоні через секретність інформації. Також не сказав, чи достатньо країні «обмінного фонду» для звільнення всіх, однак запевнив: «Ми зможемо їх повернути назад».

Раніше голова офісу президента Андрій Єрмак заявив, що вивезені з «Азовсталі» захисники Маріуполя живі, однак українська сторона достеменно не знає, в яких умовах їх утримують.