UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захисники Маріуполя виконали наказ, незважаючи на всі труднощі, і сподіваються на підтримку — командир "Азову"

Він хоче зберегти життя українським військовим.

Командир "Азову" підполковник Денис Прокопенко розповів, що захисники Маріуполя виконали наказ вищого військового керівництва, незважаючи на всі труднощі, й 82 дні відтягували на себе переважаючі сили ворога.

Вони надали українській армії можливість перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість зброї від партнерів, про що йдеться в новому зверненні полку "Азов" у Telegram.

"Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготовлених військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії", — зазначив Прокопенко.

Він наголосив, що для збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування. Захисники сподіваються на підтримку українського народу.

"В управлінні підрозділами завжди є ризик. На війні немає повністю безпечних планів та операцій — ти завжди ризикуєш. Головне — усвідомити, чи прораховані всі ризики, чи пропрацьований план Б, чи віддався ти повністю цьому плану, який повинен поєднувати в собі виконання поставленої задачі та максимальне збереження життя та здоров’я особового складу. Можливо саме тому війна — це мистецтво, а не наука. Коли ти виконав поставлену задачу та зберіг максимальну кількість особового складу — це і є вища планка управління військами", — сказав командир "Азову".

Ситуація у бомбосховищах на металургійному комбінаті «Азовсталь», де українські захисники досі тримають оборону, критична. Більшість бійців поранені, в тому числі і тяжкопоранені, а запаси їжі та води майже вичерпані.

Водночас Росія не погодилась на процедуру евакуації бійців та тіл їхніх загиблих побратимів у третю країну. Більше того, напередодні «Азовсталь» обстріляли фосфорними бомбами.

Про те, із чого народжувався «Азов» і як перетворився на еліту української армії? Чому українська влада, завжди побоюючись його, все-таки не чіпала й давала розвиватися? Хто може їх урятувати? Читайте в інтерв’ю Інні Ведерніковій інструктора «Азова» Георгія Купарашвілі «Тісні ворота. Чому світ має врятувати «Азов».