UA / RU
Підтримати ZN.ua

Західні військові експерти: Масовий ракетний обстріл України - це, швидше, шоу для росіян

У Москви не так і багато крилатих ракет, і використання їх для ударів по цивільних цілях в Україні нічого не змінить.

Армія Росії вже досить тривалий час зазнає поразок на полі битви у війні проти України. І вона мало що може зробити у відповідь.

Таку оцінку масовим ракетним обстрілам українських міст дав генерал Збройних сил Австралії у відставці Мік Раян.

«Російську армію безперервно б’ють на полі битви в Україні. І це її єдина відповідь - навчитися планувати і втілювати систематичну кампанію звірств проти цивільних», - написав австралійський військовий на своїй сторінці в Twitter.

У свою чергу, дослідник російської оборонної політики Королівського коледжу Лондона Роб Лі зауважив, що у Росії обмежені запаси крилатих ракет. Але попри це, вона вирішила використати їх для масового обстрілу символічних невійськових цілей.

Читайте також: Ракетний удар по Києву: пошкоджено залізничний вокзал

«Цілком можливо, це було зроблено для внутрішнього споживання після вибуху на Кримському мосту, а не щоб змусити українців підкоритися (це б не спрацювало)», - припустив він.

Експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень Франц-Стефан Гаді теж зауважив, що диктаторські режими в минулому неодноразово завдавали ракетні удари з великої відстані по цивільній інфраструктурі. Але історія свідчить, що, «по-перше, такі удари позбавлені будь-якої військової цінності, по-друге, завдаються для внутрішнього споживання, по-третє, ніколи не ламають волю тих, кого атакують».

Росія атакує українські міста, зупиняє поставки газу і погрожує ядерною зброєю для того, щоб зламати волю України, Європи і США, а також компенсувати реальність, в якій вона програє війну. Так сьогоднішні російські ракетні удари прокоментував президент аналітичного центру Council on Foreign Relations Річард Хаасс.

«Успіху це не принесе. Новини з України показові, але не дивують. Путін і Росія, зазнаючи поразки на полі битви, перетворюють міста в поля битв. Варто очікувати, що це лише зміцнить рішучість України діяти наполегливо, аж поки вона не відновить контроль над всіма своїми територіями, не доб’ється репарацій і відповідальності за воєнні злочини», - переконаний експерт.

Нагадаємо, що сьогодні Росія масово обстріляла українські міста. Вибухи прогриміли в кількох районах Києва, у Львові, Дніпрі, Харкові, Кривому Розі, Запоріжжі, Житомирі, Хмельницькому, також вибухи чули в Івано-Франківську і Тернополі. Закликаємо всіх дбати про свою безпеку і пам’ятати про правила поведінки при ракетному ударі. Дотримання цих правил може врятувати життя і здоров'я.