UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загострення в зоні ООС: під Шумами загинув підполковник ЗСУ Сергій Коваль

Офіцер був командиром загону пошуку і знешкодження саморобних вибухових пристроїв.

Під час ворожого обстрілу позицій Збройних сил України поблизу селища Шуми на Донеччині загинув підполковник Сергій Коваль. Про загибель військовослужбовця повідомив пресцентр 143-го центру розмінування (в/ч А2641) ввечері в п'ятницю, 26 березня.

«Сьогодні в районі проведення операції Об'єднаних сил, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України, героїчно загинув наш побратим - підполковник Коваль Сергій Васильович. Кадровий офіцер, випускник Кам'янець-Подільського військово-інженерного інституту, Сергій Коваль все своє професійне життя присвятив Збройним силам України», - сказано в повідомленні.

Сергій Коваль пройшов шлях від командира взводу розмінування до командира загону пошуку і знешкодження саморобних вибухових пристроїв. Офіцер брав участь у миротворчих операціях, відзначений відомчими відзнаками та нагородами за участь в АТО/ООС.

«Весь особовий склад Об'єднаного навчально-тренувального центру Сил підтримки ЗСУ глибоко сумує і висловлює щирі співчуття рідним і близьким Сергія Васильовича. Світла пам'ять воїну!», - йдеться в повідомленні.

Окупанти накрили мінометним вогнем позиції ЗСУ поблизу Шумов, внаслідок обстрілу загинули чотири українських військовослужбовців, ще двоє отримали поранення.

Читайте також: Окупанти накрили Піски мінометним вогнем

З 27 липня 2020 року в районі проведення операції Об'єднаних сил почало діяти повне і всеосяжне припинення вогню, узгоджене учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня.

У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, вкотре заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.

3 березня пропагандистські ЗМІ ОРДО поширили заяву так званої «народної міліції» «ДНР» щодо отримання дозволу на ведення «превентивних вогню на придушення і знищення вогневих точок ЗСУ».

За час перемир'я в зоні ООС загинули 29 українських військових, понад 60 бійців було поранено.

11 лютого президент Володимир Зеленський і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук синхронно заявили, що з початку 2021 року російські окупанти посилили обстріли, і перемир'я в Донбасі фактично не діє. Дії РФ у Києві розцінюють як тиск на ТКГ і зрив Мінських домовленостей.