UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захоплені з моряками співробітники СБУ перебували на завданні

Пропозицій щодо їх обміну не надходило.

Співробітники Служби безпеки України, захоплені разом із військовими моряками в Керченській протоці, виконували контррозвідувальні завдання. Про це йдеться у відповіді СБУ на запит видання "Українські новини".

"Офіцери української спецслужби, які були захоплені російською стороною в Керченській протоці 25 листопада, виконували службові завдання за контррозвідувальному забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено законом про СБУ", - йдеться в ньому.

Також у СБУ зазначили, що російська сторона не зверталася до української з пропозиціями обміну захоплених співробітників СБУ.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Голова СБУ Василь Грицак підтвердив інформацію про перебування співробітників військової контррозвідки служби на борту захоплених Росією кораблів ВМС. За його словами, присутність офіцерів СБУ на кораблях передбачено ст. 12 закону "Про Службу безпеки України".

Росія в порушення норм міжнародного права не визнала захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб". Пізніше українських моряків вивезли до Москви, більшість з них тримають у СІЗО "Лефортово". Поранених полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Про відсутність у РФ підстав для кримінального переслідування українців читайте в матеріалі Олександра Чалого та Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".