UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація в Україні: кого можуть призвати до армії

Воєнний стан в України продовжили до 19 лютого 2023 року.

Через військове вторгнення РФ в Україні нещодавно продовжили загальну мобілізацію та воєнний стан до 19 лютого наступного року. Призову під час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. У законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» прописаний порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Що таке загальна мобілізація

Загальна мобілізація — це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил. Вона  проводиться одночасно на всій території України.

Мобілізація стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, органів і сил Цивільної оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ і організацій.

Проводять мобілізацію протягом 90 днів після її оголошення. Нещодавно Верховна Рада України підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського продовжити дію воєнного стану та мобілізації на 90 днів – до 19 лютого 2023 року.

Читайте також: Загальна мобілізація: де найчастіше вручають повістки

Кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації

В Україні призову підлягають усі громадяни, придатні до військової служби або ті, які перебувають в запасі (резервісти).

Кожний військовозобов’язаний має відповідне військове звання. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі.

Так, військовозобов’язані мають з’являтися за викликом військових комісаріатів для постановки на військовий облік і визначення призначення на воєнний час.

Читайте також: Мобілізація в Україні: з якими хворобами не призивають на військову службу

Хвилі мобілізації: що вони означають

Під час загальної мобілізації призивають не всіх військовозобов’язаних. Необхідну кількість призовників має визначити генштаб РНБО.

Мобілізацію проводять у чотири етапи (хвилі, черги), які вводять відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

В умовах війни в Україні зростає необхідність збільшення кількості трудових ресурсів. Одним із таких ресурсів є залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт. У Державному центрі зайнятості пояснили, кого і як можуть залучати до суспільно корисних робіт.