UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: що впливає на посаду, на якій проходитиме службу людина

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває воєнний стан та оголошена загальна мобілізація, через війну, яку розпочала РФ. В Цей період мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію.

Документом передбачені певні зміни у мобілізаційному процесі для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Адвокат, кандидат юридичних наук та офіцер юстиції ЗСУ Євген Филипець розповів виданню «УП.Життя», як обирають, на якій посаді служитиме людина.

Читайте також: Витяг зі ЦНАП та застосунок «Резерв+»: чи можуть вони замінити військовий квиток

Филипець підкреслив, що якщо людина має власну військово-облікову спеціальність, то найімовірніше, що служитиме вона саме за нею. Якщо такої немає, мобілізованого відправляють на навчання.

«Коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, цьому обов'язково має передувати відповідна підготовка. Ми перебуваємо в умовах воєнного стану, тому військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені так званими «штатами воєнного часу» – за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду», – сказав адвокат.

Експерт доповнив, що людину можуть перекваліфікувати згідно з потребами війська.

Раніше, Міністерство оборони України представило мобільний застосунок «Резерв+», через який військовозобов’язані можуть оновити облікові дані – номер телефону, адресу проживання та адресу електронної пошти. Застосунок доступний для завантаження на смартфонах через App Store та Google Play Market з 18 травня – у день набуття чинності нових норм закону про мобілізацію.