UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: яке покарання передбачене за відмову від повістки

Роз'яснення дали у ТЦК.

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін в інтерв'ю виданню «Телеграф» розповів, яке покарання передбачене для тих осіб, які відмовляється від повістки.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати багатодітному батьку

Істомін наголосив, що повістка — це офіційний виклик військовозобов'язаного до ТЦК та СП з метою взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення персональних даних з даними «Оберегу».

«Для призову на військову службу під час мобілізації видається так звана бойова повістка після того, як особа буде визнана придатною. Під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися за повісткою у строки, зазначені в ній», – сказав він.

За словами Істоміна, якщо хтось відмовляється брати повістку, на того складають акт відмови, який направляють у ТЦК, і це є підставою для винесення постанови про вчинення правопорушення.

«Окрім того, якщо при перевірці документів особа відмовляється себе назвати або отримати повістку, поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, має право на адміністративне затримання і доставку в ТЦК для накладення адміністративного покарання та уточнення її військово-облікових даних», – резюмував він.

Раніше у Міноборони розповіли, як згенерувати військово-обліковий документ у мобільному застосунку «Резерв+».