UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи придатний до служби чоловік з остеоартрозом

Ступень придатності до служби визначає військово-лікарська комісія.

В Україні діє загальна мобілізація, через повномасштабне вторгнення Росії. У цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть бути призвані на службу. Але не всі можуть бути визнані придатними до служби за станом здоров’я.

Читайте також: Загальна мобілізація: як одинокий батько може довести, що не підлягає призову

Юрист Дмитро Дончак пояснив, чи можуть призвати чоловіка з остеоартрозом.

Він пояснив, що військово-лікарська комісія (ВЛК) при визначенні ступеню придатності до військової служби орієнтується на Розклад хвороб Наказу МОУ № 402.

Остеоартроз (інша назва - деформуючий, деформаційний артроз) - це стаття 61 Розкладу хвороб. Далі треба перевірити Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб:

Наприклад, якщо особа має діагноз "Остеоартроз з враженням плечових, колінних, суглобів стадії II". Це однозначно стаття 61-б, що означає: "непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально". І хоча майже завжди за статтями з індексом "б", коли в індивідуальному порядку робиться вибір між непридатністю і обмеженою придатністю, лікарі записують обмежену придатність, але ж все рівно - не можна за статтею 61-б записати повну придатність до служби.

Якщо ВЛК визнала таку особу придатною, то це є підставою для оскарження висновку/постанови ВЛК. В той же час, є декілька зауважень:

Як оскаржити постанову ВЛК

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку. Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені без суду в такому порядку:

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

Нагадаємо, чи можуть призвати до армії обмежено придатних чоловіків та де саме вони можуть служити.