UA / RU
Підтримати ZN.ua

За рік в Україні перейменували тисячі вулиць і знесли понад сто пам'ятників, пов'язаних з РФ

Змінено майже 10 тисяч топонімів.

Протягом 2022 року в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів та демонтували понад сто пам'ятників, пов'язаних з Росією, яка розв'язала війну,  повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

"За інформацією, наданою обласними військовими адміністраціями та регіональними представниками Українського інституту національної пам’яті, протягом 2022 року в Україні було перейменовано 9 859 топонімів та демонтовано 145 пам’ятників, пов’язаних з пропагандою російської імперської політики", - йдеться в повідомленні міністерства.

Читайте також: Тепер без вулиці й площі Льва Толстого: у Києві перейменували ще 16 об’єктів

Серед демонтованих пам’ятників 28 присвячені російському письменнику Олександру Пушкіну, 4 – російському полководцю Олександру Суворову, 4 – радянському письменнику Миколі Островському, 9 – радянському письменнику Максиму Горькому, 1 – російській імператриці Катерині ІІ, а також російським військовим.

У міністерстві зазначають, що процес перейменування та демонтажу триває: станом на кінець грудня 2022 року на розгляді у місцевих громадах перебувало ще кілька десятків топонімів, пам’ятників і пам’ятних знаків.

Раніше ми розповідали, чи треба змінювати документи, якщо вашу вулицю перейменували.