UA / RU
Підтримати ZN.ua

За пріоритет ЗСУ узято вирішення оперативного завдання з руйнування системи логістики противника — експерт

Вирішення цього ключового завдання остаточно знищить спроможність військ РФ до наступальних дій.

Генерал-майор ЗСУ та керівник ГО "Аналітичний центр вивчення і протидії гібридним загрозам" Сергій Савченко, побудувавши свою думку на аналізі останніх інформаційних повідомлень, вважає, що контрнаступальні дії наших Збройних сил уже розпочались. І розпочалися вони не з вогневої підготовки по передньому краю оборони противника, а з нанесення ударів на всю глибину його оперативної побудови, пояснив він у своєму матеріалі для ZN.UA "Чекаєте на потужну вогневу підготовку та контрнаступ? Цього не буде. Все вже почалось"

За пріоритет узято вирішення оперативного завдання з руйнування системи логістики противника, пояснює експерт. 

"Слід підкреслити, що йдеться не про знищення окремих складів, якими б великими й важливими вони не були. Ідеться про руйнування (знищення) саме системи логістики, - наголошує Савченко. - Разом зі знищенням існуючих складів і баз будуть узяті під вогневий контроль комунікації, які використовуються для поставок матеріальних ресурсів, станції розвантаження, тилові пункти управління та інші її елементи. Нанесенням ударів припинятимуться спроби ворога відновити систему логістики. Імовірно, до вирішення цього завдання на шляхах підвезення та евакуації будуть долучені Сили спеціальних операцій". 

Генерал-майор пояснює, що вирішення цього ключового завдання остаточно знищить спроможність військ противника до наступальних дій. 

"На жаль, обмеженість необхідного озброєння не дозволяє виконати завдання у стислі терміни й на всьому фронті. Тому найближчим часом ми можемо зіштовхнутися зі спробами агресора відновити наступальні дії на окремих напрямках", - попереджає він. - Але обраний нашим командуванням напрям вірний. Послідовне знищення системи логістики наростатиме з надходженням додаткових засобів ураження". 

При цьому ворог безсилий проти високоманеврених і високоточних систем ураження. Чи не єдиний спосіб боротьби з ними — використання диверсійно-розвідувальних груп, до підвищення активності яких наша сторона має бути готовою. 

Фахівець також наголошує, що разом з ударами по елементах системи логістики вирішується оперативне завдання з дезорганізації (знищення) системи управління противника.

"Чи не щодня ми отримуємо повідомлення про ураження чергового командного пункту, і знаходимо тому підтвердження в повідомленнях російських груп соціальних мереж про загибель офіцерів командного складу з’єднань та частин агресора. Останнім часом пункти управління і логістичні центри ворога метаються, наче щури, по нашій землі, шукаючи собі порятунку в якому-небудь безпечному місці. Але таких для ворога немає й не буде, - пояснює Савченко. - І знову зазначу, що мова має йти не тільки про командні пункти військ ворога, а про систему управління: пункти управління, польові вузли зв’язку, системи польового мобільного Інтернету та інші елементи. Крім фізичного знищення об’єктів, вирішення цього завдання передбачає застосування засобів РЕБ із придушення ліній зв’язку та інші заходи". 

Експерт підкреслює, що питання планування і ведення сучасної війни складне, попри зовнішню простоту та високу ефективність результатів. Перелічені оперативні завдання є першочерговими для вирішення.

"Наступним, але не менш важливим, постане оперативне завдання знищення системи ППО ворога на окупованій ним території. Це дасть можливість широко застосовувати авіацію, як ту, що ми маємо на сьогодні, так і ту, що надійде як допомога від наших партнерів. Це в рази підвищить наші вогневі можливості та прискорить кончину ворога. Саме тоді настане час і черга його загальновійськового угрупування, - прогнозує генерал-майор. - Сказане не виключає нанесення ударів по цьому угрупуванню і на попередніх етапах, включно з сьогоднішнім днем. Усі ці оперативні завдання вирішуються й будуть вирішуватись одночасно, з урахуванням пріоритету кожного з них на різних етапах розвитку операції". 

Читайте також: Росіяни мали гарантії, що протидії окупантам не буде і Київ здадуть без організованого спротиву — експерт

Більше статей Сергія Савченка читайте за посиланням