UA / RU
Підтримати ZN.ua

За перші три місяці 2021 року в Україні зафіксували 30 випадків переслідування активістів

Найбільше випадків переслідування громадських активістів зафіксовано у Києві.

За перші три місяці 2021 року на підконтрольній Україні території зафіксовано 30 випадків переслідування громадських активістів, йдеться у звіті Центру прав людини ZMINA. При цьому минулого року за аналогічний період правозахисники центру зафіксували 26 випадків переслідування громадян за громадську діяльність.

Найбільше подібних інцидентів зафіксували у Києві – 14 випадків переслідування. На другому місці опинилася Харківська область, де зафіксували 3 такі випадки, на третьому – Одеська й Полтавська області, де трапилося по два такі інциденти. По одному випадку переслідувань активістів зафіксували у:

Цього року найбільше інцидентів стосуються фізичних нападів, знищення або пошкодження майна активістів та спроби залякування. Правозахисники зафіксували по шість таких випадків.

Також у ZMINA зафіксували: 

“Варто зазначити, що в багатьох випадках йшлося про декілька видів переслідування одночасно, наприклад, коли нападу передували погрози. Тоді для статистики враховувався той вид переслідування, що видавався найбільш значущим для конкретного випадку”, - йдеться у звіті.

Вказано, що цього разу складно визначити вид діяльності активістів серед тих, які можна однозначно ідентифікувати за методологією цього дослідження, як найбільш ризикований. Зокрема, ZMINA зафіксувала по три випадки, коли активістів переслідували за антикорупційну діяльність, захист прав ЛГБТІК та захист прав жінок. По одному інциденту стосувались активістів, які виступають проти незаконного будівництва, захищають довкілля, підтримують та захищають прав пацієнтів, а також захищають права журналістів.

Згідно зі звітом, актуальними на перший квартал 2021 року залишаються цифрові загрози не лише активістам, а й журналістам. Так, “Лабораторія цифрової безпеки”, що проводить свій моніторинг таких інцидентів та надає постраждалим допомогу, зафіксувала 25 окремих інцидентів за перші три місяці 2021 року: 6 – у січні; 12 – у лютому та 7 – у березні. Мова йде про: 

Читайте також: Акція на Банковій: громадськість вимагає припинити переслідування активіста Ратушного

Раніше повідомлялося про те, що минулого року в Україні зафіксували 101 випадок переслідування за суспільну діяльність. Серед задокументованих інцидентів найпоширенішими були спроби залякування активістів - 22, фізичні напади на них - 21 і знищення або пошкодження їхнього майна - 18. 

Крім того, у порівнянні з минулим роком Україна спустилася в рейтингу “Індексу свободи преси”. Українська держава другий рік поспіль входить до першої сотні країн, однак зараз вона перебуває на межі вильоту з неї.