UA / RU
Підтримати ZN.ua

За новим законом про амністію звільнили від відбування покарань 29 учасників АТО

За три тижні дії закону лише незначна частина засуджених військових змогла пройти юридичну процедуру.

Станом на 22 вересня 29 засуджених учасників антитерористичної операції були звільнені у зв'язку з законом про амністію, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Згідно з даними військових прокурорів під амністію підпадають 1722 учасники АТО, які були засуджені у 2016 році. З них 1195 мають статус учасника бойових дій.

Насамперед під амністію потраплять ті, хто були звільнені від відбування покарання з випробувальним терміном, учасники АТО, яких суд зобов'язав сплатити штраф (якщо на момент вступу закону в дію він ще не був сплачений, за поданням начальників установ, в яких засуджені відбувають покарання чи клопотанням ув'язненого, а також особи, щодо яких ухвалені судом вироки ще не набули чинності.

Зазначимо, що закон про амністію набув чинності 7 вересня та підлягає виконанню впродовж трьох місяців – до 7 грудня. При цьому в Генпрокуратурі не зазначили, скільки засуджених подали клопотання про амністію.

Під дію закону потрапляють особи, що вчинили злочини незначної тяжкості, або є незахищеними в соціальному плані та відбули від чверті до половини призначеного строку основного покарання.

7 липня 2016 року Верховна Рада прийняла закон "Про амністію у 2016 році". Проект закону №4255 підтримали 247 народних депутатів.

17 серпня Петро Порошенко ветував його, а потім вніс знову з власними пропозиціями. Теперішню версію президент підписав 2 вепесня.

Детальніше про ризики цього закону читайте у матеріалі Миколи Мирного "Амністія 2016: Чим небезпечний закон про амністію" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".