UA / RU
Підтримати ZN.ua

За фактом бійки під Радою поліція відкрила два кримінальні провадження

Внаслідок інциденту були затримані два чоловіки 26 і 49 років.

Слідчі Національної поліції України відкрили два кримінальні провадження після масових зіткнень під Верховною Радою у вівторок, 19 червня. Як повідомляє столична поліція, внаслідок інциденту були затримані два чоловіки 26 і 49 років. Вирішується питання про обрання затриманим міри запобіжного заходу.

"За вчинення правопорушень до управління поліції доставили двох чоловіків, обох затримали в порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України", – йдеться в повідомленні. Зазначається, що 26-річний житель Дніпропетровської області під час зіткнення застосував газовий балончик проти поліцейських. Через це правоохоронці отримали хімічні опіки очей.

За даним фактом поліція почала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 КК (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). Максимальне покарання – позбавлення волі на строк до п'яти років.

Також був затриманий 49-річний уродженець Кіровоградської області, який чинив опір поліцейським під час акції на вулиці Грушевського. Його дії правоохоронці кваліфікують за ч. 2 ст. 342 КК (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до двох років.

Нагадаємо, що 19 червня близько двох тисяч представників ветеранських організацій і шахтарі пікетували на площі Конституції біля Верховної Ради з вимогами збереження своїх пільг. Заявки на проведення акцій були завчасно подані до Київської міської державної адміністрації. Вранці учасники акцій перекривали рух у центральній частині Києва.

Потім вони прорвалися ближче до будівлі парламенту, коли знесли огородження. За порядком під Радою стежили близько 500 правоохоронців. Внаслідок бійок постраждали вісім поліцейських і троє цивільних осіб.