UA / RU
Підтримати ZN.ua

За два тижні 2019 року на кір захворіли понад п'ять тисяч українців, на Рівненщині помер чоловік

Минулого року від ускладнень захворювання померли 16 людей. Цьогоріч – один дорослий і одна дитина.

На другому тижні січня в Україні зафіксовано другу смерть від кору від початку поточного року, повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України. На Рівненщині від ускладнень захворювання помер 49-річний чоловік.

"На другому тижні 2019 р. від ускладнень кору помер житель Рівненської області. Чоловіку було 49 років і у нього не було жодного щеплення проти кору. Це вже другий смертельний випадок від кору цього року. МОЗ України висловлює співчуття рідним", - йдеться у повідомленні.

За даними ЦГЗ, за другий тиждень поточного року на кір захворіли 2767 людей – 1087 дорослих і 1680 дітей. Найвищі показники захворюваності у Львівській (930 людей, 291 дорослий/639 дітей), Вінницькій (524 людини, 236 /288), Рівненській (513 людей, 141/372), Чернівецькій (365 людей, 147/218) областях та Києві (421 людина, 219/202).

Кір є небезпечним і дуже заразним вірусним захворюванням. Ліків від кору не існує, захистити від хвороби може лише вакцинація. Тож діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику, нагадують у ЦГЗ. Найбільше хворіють на кір саме в тих областях, де рівень охоплення населення плановою вакцинацією найменший.

Нагадаємо, 3 січня у МОЗ анонсували "спецоперацію з підвищення рівня імунізації дітей віком від 6 до 18 років". Особливу увагу приділять областям, де рівень захворюваності на кір залишається високим, зокрема, Львівській.

Минулого року в Україні було зафіксовано два спалахи захворюваності на кір. Перший – навесні, проте вже на початку липня захворюваність на кір в Україні пішла на спад.

Другий – восени та на початку грудня. Випадки масового захворювання учнів навчальних закладів були зафіксовані у Вінницькій, Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Одеській областях. Загалом від ускладнень кору померли 16 людей.

Через спалах захворювання в Україні у МОЗ вирішили змінити нормативно-правову базу, щоб дорослі в групі ризику могли робити безкоштовні щеплення від кору вакцинами, закупленими на національному рівні.