UA / RU
Підтримати ZN.ua

За добу бойовики 34 порушили режим припинення вогню

Один український військовослужбовець отримав поранення.

Протягом доби, 27 червня, бойовиків незаконних збройних формувань на Донбасі 34 разів порушили режим припинення вогню, у тому числі 13 разів - із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 152 мм, мінометів калібру 120 і 82 мм. Один український військовослужбовець отримали поранення і ще двоє – бойові травми, повідомляє прес-центр штабу операції Об'єднаних сил.

"Противник відкривав вогонь по нашим захисникам з гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї... За минулу добу один український військовослужбовець отримав поранення, ще двоє - бойове травмування. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєнь, що не суперечить Мінським домовленостям", - йдеться у зведенні ООС.

В районі відповідальності оперативно-тактичної групи "Схід" противник 16 раз обстріляв позиції Об'єднаних сил: тричі поблизу Опитного - з мінометів калібру 82 мм, станкового протитанкового гранатомета, озброєння БМП і стрілецької зброї; поруч Старогнатівку - з артилерійських систем калібру 152 мм; три рази неподалік Мар'їнки - з мінометів калибру120 і 82 мм, автоматичних гранатометів і стрілецької зброї; тричі біля Лебединського - зі станкового протитанкового гранатомета, великокаліберного кулемета і стрілецької зброї; два рази околицю Новотроїцького - з гранатометів різних систем; неподалік Красногорівки - зі станкового протитанкового гранатомета і стрілецької зброї; двічі в районі населеного пункту Водянне - з ручного протитанкового гранатомета, озброєння БМП і стрілецької зброї; околицю Павлопіля - зі стрілецької зброї.

В районі відповідальності оперативно-тактичної угруповання "Північ" позиції наших захисників були обстріляні 18 разів: район населеного пункту Хутір Вільний - з міномета калібру 82 мм; поблизу Золотого-4 - з гранатометів різних систем; тричі околицю Новгородського - з мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї; п'ять разів неподалік Новолуганского - з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 і 82 мм, гранатометів різних систем, озброєння БМП і стрілецької зброї; в районі населеного пункту Луганське - з гранатометів різних систем і стрілецької зброї; поблизу Оріхового - з станкового протитанкового гранатомета, озброєння БМП, великокаліберного кулемета і стрілецької зброї; околицю Світлодарська - з артилерійських систем калібру 122 мм, станкового протитанкового гранатомета і великокаліберного кулемета; в районі населеного пункту Південне - з гранатометів різних систем, великокаліберного кулемета і стрілецької зброї; двічі поблизу Кримського - з гранатометів різних систем, великокаліберного кулемета і стрілецької зброї; околиці Зайцевого - з ручного протитанкового гранатомета і стрілецької зброї; неподалік Лопаскіного - з мінометів калібру 82 мм.

З початку поточної доби ворог 3 рази обстріляв позиції Об'єднаних сил.

"В районі відповідальності оперативно-тактичної групи "СХІД" ворог здійснив два обстріл позицій українських захисників: поблизу населеного пункту Широкине - зі стрілецької зброї; околицю Опитного - з артилерійських систем калібру 122 мм В районі відповідальності оперативно-тактичної угруповання "Північ" позиції наших захисників були обстріляні один раз: недалеко від населеного пункту Новгородське - з мінометів калібру 120 мм", - відзначили в штабі ООС.

Об'єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умови припинення вогню.

"За даними української розвідки 27 червня троє окупантів отримали поранення", - підсумували в штабі ООС.

Як повідомлялося, учасники ТКГ у Мінську 19 червня не змогли узгодити чергове "хлібне перемир'я".

18 і 24 квітня російська сторона в Тристоронній контактній групі двічі відмовилася погоджувати ініційоване Україною чергове "великоднє перемир'я" в зоні бойових дій у Донбасі.

Збройний конфлікт у Донбасі триває з 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що в Донбасі можуть перебувати хіба що російські "добровольці".

За даними ООН, станом на кінець грудня 2018 року, за час конфлікту загинули близько 13 тисяч осіб, майже 30 тисяч - поранені.

Докладніше про перспективи врегулювання ситуації в Донбасі читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Війна в Донбасі: як примусити Путіна до миру" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна"