UA / RU
Підтримати ZN.ua

За чотири роки правління Януковича найбільше впав рівень життя киян

Наприкінці правління Януковича більшість киян відповідали соціологам, що їм вистачає грошей лише на їжу. Зараз ситуація змінилася.

За час правління Віктора Януковича в Києві і в селі матеріальне становище людей погіршилося. Великі та малі міста залишилися на колишньому рівні, без особливих змін. Про це в інтерв'ю DT.UA сказала старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ, кандидат економічних наук Ольга Іващенко.

Соціолог розповіла, що у моніторингу інституту є показовий блок питань: "Коштів вистачає тільки на їжу", "Вистачає на проживання без накопичень", "Ми робимо накопичення і можемо дозволити собі все".

"За чотири роки правління Януковича дуже сильно - на 10% - впав рівень життя киян. Особливо це було помітно з початком його приходу до влади і на останньому році правління. Найбільш забезпечені, як прийнято вважати, кияни пішли з позиції "коштів вистачає на все" на позицію "вистачає на їжу", - розповіла Іващенко

За її даними, в 2014 році ситуація в країні відновилася. "Люди сприймають її оптимістичніше, і я не бачу алармістських настроїв. Навіть страх перед безробіттям повернувся до цифр докризового рівня - до 50%. У 2010-му, приміром, її боялися 80% громадян. У минулому році Київ, за нашими даними і за даними фірми GFK, вже не був найбагатшим містом України, його обігнала Одеса, а за ним з великим відривом йшов Харків. Але в цьому році Київ повертає собі свої позиції - економіка краще не стала, але люди зміцнилися в позитивному ставленні до ситуації", - розповіла соціолог.

Докладніше читайте в матеріалі Ірини Кириченко "Україна повертається в Європу. Зміни в соціоекономічній свідомості громадян" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".