UA / RU
Підтримати ZN.ua

За 2014-2017 роки у Польщі було 15 актів вандалізму на місцях української пам'яті - В'ятрович

Правоохоронні органи діяли, польська влада акти наруги не засудила, заявляє директор УІНП

У Польщі протягом 2014-2017 років відбулися 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті, в тому числі - на могилах, повідомив на своїй сторінці в Facebook директор Українського інституту Національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Їх виконавцями були спочатку невідомі вандали, потім відповідальність за частину знищень взяли на себе деякі громадські об'єднання. Незважаючи на це, правоохоронні органи Польщі не виявили винуватців, пам'ятників не відновили, влада не засудила вандалізм", - зазначив він.

Тим часом, за його словами, у 2017 році в Україні відбулися чотири акти осквернення польських пам'яток, і В'ятрович сказав, що усі ці акти засудили як представники влади, так і суспільно-політичні сили (включно з націоналістичними).

"В кінці всі чотири місця (у тому числі не легалізовані) відновлені зусиллями української сторони", – зазначає він.

Відносини України і Польщі загострилися після прийняття Сенатом Польщі без поправок скандального закону про інститут національної пам'яті, де, зокрема, передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, а також про причетність поляків до злочинів Третього рейху.

Міністерство закордонних справ України також висловило глибоку стурбованість у зв'язку із схваленням польським парламентом цього законопроекту. Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу щодо чутливих для обох країн історичних питань.