UA / RU
Підтримати ZN.ua

З Великої Одеси вирушив перший караван з українським Зерном

Таким чином, поновлено роботу «Чорноморськ».

З портів Великої Одеси вирушив перший караван суден з українською кукурудзою, повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм. Він зазначив, що  три судна – NAVI STAR, ROJEN та POLARNET – перевозять 57 тисяч тонн зернових. Точки призначення кораблів – Туреччина, Велика Британія та Ірландія.

«Сьогоднішнім караваном поновлено судноплавство з порту «Чорноморськ», – зазначив Найєм.

За його словами, у Мінінфраструктури розраховують, що безпекові гарантії партнерів України із ООН та Туреччини працюватимуть в майбутньому, а експортувати продовольство з наших портів можна буде стабільніше та прогнозованіше для всіх учасників ринку.

«Для цього плануємо забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць. Хоча «зерновий коридор» уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже завтра. Наша ціль – 3 та більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний»», – додав заступник міністра. 

Найєм пояснив, що це все потрібно не лише українській економіці, а й всьому світу. Адже від швидкості вивезення 20 млн тонн минулорічного врожаю залежать темпи покращення продовольчої ситуації у світі.

Читайте також: МЗС України розчароване рішенням суду в Лівані зняти арешт із судна з краденим українським зерном

Нагадаємо, 1 серпня з одеського порту вийшло суховантажне судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне, судно успішно пройшло інспекцію в Туреччині та доставить до порту Триполі в Лівані 26 тисяч тонн української кукурудзи.