UA / RU
Підтримати ZN.ua

З початку 2024 року в Україні відкрили 4,6 тисячі справ про самовільне залишення частини

За весь 2022 рік таких справ було всього 6 тисяч.

З початку поточного року правоохоронці відкрили 4 690 тисячі справ через самовільне звільнення частини (СЗЧ), пише hromadske. При цьому кількість таких справ лише зростає.

Для порівняння, згідно зі звітами Офісу генпрокурора, у 2022 році всього зареєстрували 6 тисяч справ щодо СЗЧ. А вже 2023 року таких справ було 16 тисяч. Щоправда, підозри за цими справами отримують далеко не всі. Зокрема, у перший рік повномасштабного вторгнення РФ, до вручення підозр дійшло лише 24,9% справ, а наступного – 13,6%.

У випадку із зупиненням слідства, то 2023 року така доля спіткала 265 справ щодо СЗЧ. Ще 1130 таких проваджень закрили, а до суду передали – 1912 (всі з обвинувальними актами).

Читайте також: Воєнний стан: яка відповідальність за самовільне залишення частини

У перші два місяці 2024 року правоохоронці вручили підозри в рамках 53 справ про СЗЧ. Ще 42 провадження закрили та 47 — передали до суду.

Стаття 407 Кримінального кодексу України про ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та на військову службу за призовом з-поміж резервістів в особливий період передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років.

Відео зі скаргами бійців на командирів у соцмережах з’являються доволі часто. І завжди викликають чимало запитань: коли, як і чи потрібно це взагалі висвітлювати? Цього разу ми вирішили, що потрібно. Бо проблеми треба вирішувати. Адже саме такі речі великою мірю й стають на заваді мобілізації. Про це — в статті Алли Котляр «Я ці нагороди на смітник повикидаю», або Про те, як можуть деморалізувати армію окремі командири».