UA / RU
Підтримати ZN.ua

З початком повномасштабної війни у більшості українців покращилося ставлення до влади, а до УПЦ МП – навпаки

Соціологи розповіли, як українці ставлять до влади та Московського патріархату.

Ставлення до органів державної влади в Україні після початку повномасштабної російської агресії у 40% українців не змінилося. Про це йдеться в результатах опитування «Післявоєнне майбутнє України», яке провів Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД).

Ще 33% респондентів зазначили, що ставлення до влади покращилось, а 13% - значно покращилось. Погіршилось ставлення до влади після нападу РФ 24 лютого в 11% опитаних, а значно погіршилось – у 3%.

Водночас якщо говорити про ставлення до УПЦ Московського патріархату, то в 40% українців ставлення не змінилося. Про те, що їхнє ставлення значно погіршилось, заявили 36%, просто погіршилось – 23%. При цьому в 1% опитаних ставлення до УПЦ МП після 24 лютого навіть покращилось. Значно покращилось у менш ніж 1% громадян.

Читайте також: Для більшості громадян неприпустимі будь-які компрміси з РФ для припинення війни – опитування

Дослідження проведене з 5 по 24 листопада серед жителів всіх областей, крім тимчасово окупованих територій України. Всього соціологи опитали 3018 респондентів. Це стандартизоване кількісне опитування методом особистих інтерв’ю (face-to-face) за місцем проживання респондентів (квартирне опитування) із використанням планшетів (TAPI — Tablet Assisted Personal Interviewing) зі спеціальним програмним забезпеченням для соціологічних опитувань Lemur. Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2% для одномірних розподілів усіх опитаних.