UA / RU
Підтримати ZN.ua

З оборонних підприємств мобілізують дефіцитних спеціалістів – ЗМІ

Керівники таких підприємств пояснили, чим це загрожує.

Прогалини у системі бронювання військовозобов’язаних громадян стали причиною того, що оборонні компанії втрачають важливих спеціалістів, пише «Економічна правда» з посиланням на керівників таких підприємств. Відповідно нестача співробітників може загрожувати виробництву зброї.

Зокрема, за словами директора компанії з виробництва тепловізорів та дронів «Око камера», підприємство залишилося без інженера-конструктора, який впливає на постачання сотень тепловізорів для безпілотників ЗСУ. Ком панія не забронювала співробітника через необхідність оновлення даних у ТЦК, де б за словами директора, його мобілізували. 

При цьому співрозмовники видання вказали, що спеціалісти із оборонних заводів потрапляють під мобілізацію швидше, ніж їх встигають забронювати. Відбувається це різним способом. Когось забирають, коли військовозобов’язаний оновлює дані в ТЦК, когось – поки погоджуються списки на бронювання. Останній процес може займати понад місяць. Деяким компаніям відмовляють у бронюванні, бо вони не відповідають певним критеріям.

Читайте також: Як визначаються критичні підприємства, де бронюють від мобілізації працівників

«Часто люди десятиліттями не оновлюють військово-облікові дані, а брати на роботу кандидата без дійсних документів зараз заборонено. Йому потрібно спочатку піти у ТЦК, пройти ВЛК та оновити дані. Але там цьому ще не заброньованому спеціалісту вручають мобілізаційну повістку. З уже працюючих людей проблемні документи мають 30% чоловіків», – розповіли на одному з великих державних підприємств на умовах анонімності. 

Своєю чергою керівниця закарпатського осередку асоціації NAUDI, що об’єднує найбільших приватних виробників озброєнь Наталя Мартиненко розповіла, як один із їхніх заводів-виробників втратив кількох кваліфікованих працівників, що працювали на верстатах ЧПУ (верстат з числовим програмним керуванням – ред.).

«Один з наших виробників мінометних пострілів нещодавно уклав перший державний контракт як співвиконавець. Для отримання статусу критично важливого підприємства потрібно надати документи, які підтверджують постачання продукції за цим контрактом або отримання авансу. Контракт уклали на умовах постоплати, тож підтвердити факт авансу можливості не було, а до відвантаження першої партії пройшло 2-3 місяці. За цей час завод втратив кількох кваліфікованих працівників, які працювали на верстатах ЧПУ», – розповіла Мартиненко.

Вона пояснила, що поки на місце мобілізованих співробітників шукають нових людей обладнання простоює. Відповідно держава у цей час недоотримує боєприпаси.

Читайте також: До Ради внесли законопроєкт про стовідсоткове бронювання від мобілізації працівників ДСНС

Керівник одного з металообробних підприємств розповів, що у них мобілізували інженера та головного зварювальника, поки ті їхали на роботу. За словами співрозмовника видання, зв’язатися зі своїми співробітниками керівництво змогло лише, коли вони пройшли ВЛК. Керівник підприємства зазначив, що оскільки компанія виробляє менш як 50% оборонної продукції, вона не може забронювати всіх співробітників

Згідно з внутрішнім опитуванням, проведеним асоціацією «Технологічні сили України» (ТСУ), до якої входять понад три десятки оборонних компаній, чотири підприємства через мобілізацію втратили по 20-30 співробітників. Ще чотири компанії повідомили про 5-20 мобілізованих співробітників.

У ТСУ переконані, що мобілізація спеціалістів зі специфічною експертизою може призупинити випуск важливої продукції на 3-5 місяців. Саме стільки часу може зайняти пошук нових дефіцитних спеціалістів. У деяких випадках замінити людей взагалі неможливо.

Читайте також: Військовозобов’язаних тепер можна буде забронювати у “Дії” – постанова Кабміну

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів ухвалив рішення, згідно з яким, керівники підприємств оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників. Крім того, для критичних підприємств збільшили термін бронювання з шести до 12 місяців і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

При цьому для поліцейських і працівників ДСНС, у разі обґрунтованої потреби Міністерства внутрішніх справ, кількість заброньованих працівників може становити до 100% працівників.