UA / RU
Підтримати ZN.ua

З Японії в США перекидають винищувачі F-15, думаю, що їх можуть надати Україні – військовий експерт

Полковник запасу ЗСУ Роман Світан вважає, що до кінця зими Україна з допомогою союзників посилить власну авіацію.

Питання надання Україні сучасних винищувачів обговорюється членами НАТО, але поки що єдиної позиції їм досягти не вдалося. Тим не менш, Японія почала перекидати в США літаки F-15 і, на думку військового експерта Романа Світана, згодом саме їх можуть передати на озброєння української армії. Про це полковник запасу ЗСУ заявив в ефірі єдиного марафону новин.

“З Окінави (Японія) до США перекидають 44 та 67 ескадрильї F-15S, F-15С, F-15D. Натомість туди заходять літаки F-22. Ці дві японські ескадрильї до 2025 року будуть виведені з експлуатації. Думаю, що саме вони, а це понад 30 літаків, – можуть бути передані, в тому числі, й Україні. Наші пілоти готуються літати на цих винищувачах. По авіації слід очікувати позитивних новин”, – сказав Світан.

В той же час, він зауважив, що найближчим часом Україні важко буде розраховувати на постачання літаків МіГ-29 від європейських партнерів. В першу чергу, це стосується Німеччини, яка має їх, але не готова надавати ЗСУ. Проте, за словами Світана, наразі ведуться перемовини з країнами колишнього “Варшавського договору” – Польщею та Словаччиною – про передачу самих машин та деталей до них. Експерт підсумував, що новин по авіації, ймовірно, варто чекати ближче до лютого. 

Читайте також: Словаччина готова передати Україні винищувачі

Раніше повідомлялося, що західні союзники Києва розглядають винищувачі як зброю, яка зможе стати вирішальною перевагою України на полі бою.