UA / RU
Підтримати ZN.ua

З бензовозів, які прямували до ЄС, вилучили партію контрабандних цигарок на 12 млн грн

Зловмисники відправили вже другу партію контрабандного вантажу.

Державне бюро розслідувань вилучило велику партію контрабандних цигарок, що прямували до ЄС у бензовозах. Приблизна вартість нелегального вантажу може складати 12 млн грн, повідомляє ДБР.

"Спільними зусиллями ДБР, Держприкордонслужби та Держмитслужби була викрита нелегальна схема контрабанди цигарок з України до Румунії, яка діяла з липня 2023 року. Зловмисники перевозили до ЄС великі партії тютюнових виробів без акцизних марок. Постачальником цигарок було одне зі столичних підприємств. Контрабанду ділки ховали у цистернах для пального. Навантажені тютюном фури минали пункт митного контролю, як порожні, а поверталися до України з пальним", - йдеться в інформації.

Як повідомило ДБР, 7 лютого 2024 року працівники ДБР затримали одну з вантажівок, яка у цистерні перевозила 130 ящиків цигарок, загальна ринкова вартість яких перевищувала 4 млн 550 тис. грн.

Згодом була виявлена ще одна подібна вантажівка, в якій ділки намагалися нелегально вивезти з України цигарок уже на 12 млн гривень. Зловмисники сподівалися, що перше затримання контрабандного вантажу приспить пильність правоохоронців і спробували провезти партію, втричі більшу за попередню.

Загалом було виявлено близько 335 ящиків із підакцизним товаром, приблизна вартість якого може складати 12 млн грн. Вирішується питання повідомлення про підозру водію вантажівки за фактом контрабанди підакцизних товарів. Триває документування усього злочинного ланцюга та притягнення до відповідальності організаторів, постачальників, виробників та перевізників контрафактних цигарок. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Причетність працівників митниці до вказаної злочинної оборудки наразі не підтверджується. Надалі досудове розслідування у кримінальному провадженні вестиме Бюро економічної безпеки, процесуальне керівництво здійснює Чернівецька обласна прокуратура.

За інформацією джерел журналіста Євгена Плінського, у ящиках їхало два типи сигарет, Marble та підробка Marlboro.

"За даними моїх джерел виробником обох марок є скандальна тютюнова фабрика ТОВ "УКРАЇНСЬКЕ ТЮТЮНОВЕ ВИРОБНИЦТВО" в селі Гоща Рівненської області. Ви про неї не чули? А даремно. (...) Так, є фабрики які працюють на внутрішній ринок, а є ті, кому дозволено працювати на ЄС. Гоща саме така. Контроль за нею приписують екс-власнику донецької тютюнової фабрики Хамадей та фігуранту "Батальйону Монако" Владиславу Гельзіну який є ще й президентом ФК "Олімп". Але адреса приписки в селі Гоща – достатньо умовна адреса фабрики, адже вона має статус "кочової", та постійно маневрує між різними областями та регіонами. Зараз, кажуть, вона з коліс працює в Тернопільській області, а конкретна ця партія в цистернах їхала з Вінницької", - зазначив Плінський.

Він додав, що зазвичай такі партії ніхто не ловить і в ЗМІ вони не потрапляють - вони їдуть під 100% гарантії, та "на ура" їх не возять. Але цього разу ДБР і ДМСУ спрацювали якісно.