UA / RU
Підтримати ZN.ua

З 5 вересня поліція відкрила понад 600 кримінальних справ через порушення виборчого законодавства

Також правоохоронці склали понад 1,6 адміністративних протоколів.

З початку передвиборної кампанії, яка почалася 5 вересня, правоохоронці отримали понад 7,8 тис. повідомлень та заяв про порушення виборчого законодавства, повідомила пресслужба Нацполіції у Facebook. При цьому поліція відкрила 622 кримінальні провадження.

“У період із 5 вересня по 24 жовтня 2020 року загалом надійшло 7877 заяв та повідомлень про порушення виборчого законодавства. Усього органами поліції складено 1676 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства”, - йдеться у повідомленні.

Також правоохоронці внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли інформацію щодо 622 кримінальних проваджень. З них 310 справ відкрили за фактами порушення виборчого законодавства, 312 – пов’язаних з виборчим процесом.

Читайте також: Щоб скаржитися на депутатів та поліцію: в день виборів ДБР відкриє "гарячу лінію"

Раніше у Національній поліції заявили про те, що кампанія з підготовки до місцевих виборів в Україні відрізняється великою кількістю маніпуляцій і правопорушень. Серед найбільш поширених порушень: підкуп виборців (також відомий як “гречкосейство”), перешкоджання здійсненню виборчого права і масова зміна місця проживання.

21 жовтня Міністерство внутрішніх справ почало працювати в посиленому режимі - під охорону взяли 1340 територіальних виборчих комісій із залученням 2729 поліцейських. 22 жовтня правоохоронці мали взяти під охорону дільничні виборчі комісії.

З 12 жовтня поліція перейшла на посилений режим роботи. Планувалося залучити понад 75 тисяч поліцейських, з яких на охорону виборчих бюлетенів - 47 тисяч. Крім того, до охорони громадського порядку та реагування на можливі порушення на виборах повинні залучити авіацію системи МВС.

Для охорони порядку на вибори 25 жовтня залучать Національну гвардію України.