UA / RU
Підтримати ZN.ua

З 1 липня в Україні підвищується прожитковий мінімум, соціальні виплати також зміняться

Для працездатних громадян він становитиме 2 379 грн.

Держбюджет України передбачає збільшення прожиткового мінімуму в Україні з 1 липня. З ним зміниться і ряд соціальних виплат, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 30 червня.

Зокрема, заплановано проведення індексації пенсій для деяких категорій громадян.

Зростання прожиткового мінімума спричинить і підвищення виплат із безробіття, вагітним і на пологи, а також соціальні виплати одиноким матерям.

Отже, з 1 липня 2021 прожитковий мінімум такий:

Зросте також і розмір виплат на дітей і допомога по вагітності та пологам ( 594,75 грн). В еквіваленті "пакета малюка" це становитиме 6 039 грн.

Допомога на дітей для одиноких матерів:

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування:

Гарантований мінімальний розмір аліментів з 1 липня:

Допомога малозабезпеченим сім'ям призначається в тому випадку, якщо вони постійно проживають на території України і мають середньомісячний сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму для сім'ї.

З 1 липня прожитковий мінімум для призначення соцдопомоги буде таким:

Максимальна допомога по безробіттю зросте до 9 516 грн.

Нагадаємо, що прожитковим мінімумом прийнято вважати суму вартості набору продуктів харчування, яких достатньо для забезпечення повноцінного функціонування організму людини і збереження його здоров'я, а також вартості непродовольчих товарів і послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб людини на мінімальному рівні.

Читайте також: Рада хоче підвищити прожитковий мінімум в Україні

Раніше Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3515 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення". За документ проголосували 253 народних депутата.

Раніше міністр соціальної політики Марина Лазебная заявила про те, що прожитковий мінімум в Україні, який сьогодні є офіційним, понад два рази нижче обумовленого економікою і вимагає перегляду.