UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз вимагає від Росії негайного звільнення активіста Бекірова

За даними українського омбудсмена, стан незаконно утримуваного в анексованому Криму активіста критичний.

Представництво Європейського Союзу в Україні висловило занепокоєння станом здоров'я незаконно затриманого кримськотатарського активіста Едема Бекірова та закликало Росію негайно звільнити його.

"Стан здоров'я кримськотатарського активіста Едема Бекірова, що був затриманий в незаконно анексованому Криму, знаходиться під загрозою. Він повинен бути негайно звільнений та йому повинна бути терміново надана медична допомога. Звільніть Бекірова", - йдеться у повідомленні представництва на сторінці в Twitter.

За даними голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, активіст страждає на цукровий діабет, у нього ампутована нога, цьогоріч він переніс складну операцію на серці. За тиждень арешту Бекірова жодного разу не відвідував лікар, що з'ясувалось лише після того, як 18 грудня до нього був допущений адвокат.

13 грудня підконтрольний Кремлю "Київський районний суд" Сімферополя заарештував на два місяці кримськотатарського активіста Едема Бекірова. Його затримали напередодні, при в'їзді на територію тимчасово окупованого півострова, куди він прямував для відвідування матері та сім'ї.

Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з незаконним арештом Едема Бекірова.