UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз виділив Україні та Іспанії 1,45 млн євро на спільний космічний проект

Учасниками проекту стануть Державне космічне агентство України та Національний інститут аерокосмічних технологій Іспанії, а кошти на реалізацію виділяються в рамках використання інструменту Добросусідства та партнерства".

Європейський союз виділив грант розміром 1,45 млн євро для реалізацію спільного українсько-іспанського твіннінг-проекту у сфері освоєння космосу, а саме - дистанційного зондування землі та розширення системи супутникової навігації EGNOS/Galileo.

В ході презентації проекту, розрахованого на два роки, було зазначено, що його учасниками стануть Державне космічне агентство України (ДКАУ) і Національний інститут аерокосмічних технологій Іспанії, а кошти на реалізацію виділяються Європейським співтовариством в рамках використання інструменту Добросусідства і партнерства" (EU ENPI), пише Forbes.

Коментуючи можливості проекту, заступник голови ДКАУ Сергій Посуха зазначив, що Україна та ЄС мають хороший досвід у реалізації спільних проектів, у тому числі у сфері високих технологій. "Сьогоднішній проект - це продовження першого проекту твіннінг, реалізованого в 2008-2010 роках, загальною ідеєю якого було посилення українсько-європейського співробітництва в космосі. Фабула нинішнього проекту - створення умов для розвитку довгострокового участі України в Європейській програмі освоєння космосу, формування системи супутникової навігації і створення системи дистанційного зондування Землі", - сказав Посуха.

Він підкреслив, що через два роки, до моменту завершення проекту, Україна і ЄС будуть істотно ближче один одному в космічній сфері.

У свою чергу, посол Іспанії в Україні Хосе Родрігес Мояно відзначив, що перевага України в тому, що українських фахівців у галузі освоєння космосу не потрібно вчити, але можна надати їм доступ до нового обладнання і нових можливостей. "В процесі реалізації твіннінг-проекту Україна отримає доступ до досліджень у цій сфері, включаючи обмін інформацією, вивчення обладнання та спільне його використання. З цим досвідом комерційний сектор України стане сильнішою. Ми будемо разом працювати і разом вчити", - сказав дипломат.

Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський підкреслив, що впровадження проектів з моніторингу стану Землі, особливо в частині впливу людського фактору на навколишнє середовище, вкрай важливо. І в цій сфері Україна володіє технологіями, які можуть скласти актив країни.

"Ми всього за кілька тижнів до події, якого ми всі чекаємо - підписання Угоди про асоціацію. Багато запитують, а які активи Україна може запропонувати ЄС. А ці активи - це знання та ноу-хау України, в тому числі, в частині космічних технологій", - сказав Томбінський.

При цьому він звернув увагу, що Україна має великий досвід саме в частині мирного використання досягнень у сфері космосу. "Космос може бути використаний не тільки в мирних цілях. І наше завдання в тому і полягає, щоб зменшити загрози", - підкреслив посол ЄС.

Твіннінг - це форма інституційного розвитку та технічного співробітництва між органами влади країн-членів ЄС та країн-бенефіціарів. Існують два основних види твіннінгу: тривалістю до 36 місяців з бюджетом до 2 мільйонів євро і тривалістю до 6 місяців з бюджетом до 250 тисяч євро. В рамках реалізації проектів здійснюються такі види діяльності, як консультування, тренінги, навчально-ознайомчі поїздки, стажування та інші заходи.

EGNOS - європейська геостаціонарна служба навігаційного покриття. EGNOS для поліпшення роботи систем GPS, ГЛОНАСС і Galileo, зона дії EGNOS охоплює всю Європу, північ Африки і невелику європейську частину Росії.

Galileo - спільний проект супутникової системи навігації ЄС і Європейського космічного агентства. Система призначена для вирішення геодезичних і навігаційних завдань. Крім країн ЄС, у проекті беруть участь Китай, Ізраїль, Південна Корея, Україна і Росія. На відміну від американської GPS і російської ГЛОНАСС, система Galileo не контролюється національними військовими відомствами, однак, у 2008 році парламент ЄС прийняв резолюцію "Значення космосу для безпеки Європи", відповідно до якої допускається використання супутникових сигналів для військових операцій, проведених у рамках європейської політики безпеки. !zn

Читайте також:

Рада затвердила космічну програму вартістю 2,5 млрд грн

Україна має намір до 2017 року запустити три космічних апарати

Україна "відправить у космос" 2,58 млрд грн

Вчені отримали нові докази "космічної" теорії зародження життя на Землі