UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄСПЛ зобов'язав Росію надати інформацію про українських моряків до 3 грудня

Москва має повідомити підстави утримання військовослужбовців, місця утримання та інші дані.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав уряд Російської Федерації надати інформацію про полонених моряків Воєнно-Морських Сил України до наступного понеділка, 3 грудня. Про це сьогодні повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає прес-служба відомства.

Зазначається, що у відповідь на заяву українського уряду щодо захисту прав моряків, захоплених в Керченській протоці, ЄСПЛ відповідно до правила 54 Регламенту, зобов'язав РФ надати інформацію щодо: захоплення моряків та юридичних підстав їхнього утримання; місця утримання; спричинених поранень; наданої медичної допомоги.

У Мінюсті нагадали, що намагання Росії застосувати свій кримінальний кодекс до українських вояків протирічить всім нормам міжнародного права. Захоплені українські моряки є військовополоненими і до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, які визначені відповідними міжнародними конвенціями.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. В результаті цього кілька українців отримали поранення.

Підконтрольні Росії "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували 24 полонених українця за звинуваченням у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованому групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування". Україна заявила, що суд над українськими військовими не правомірний, оскільки захоплені є військовополоненими.

Про відсутність у РФ підстав для кримінального переслідування українців читайте в матеріалі Олександра Чалого та Олександра Малиновського "Звільнення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".