UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС вимагає від РФ негайного звільнення Гриба

Сьогодні російський суд засудив українського політв'язня до шести років колонії.

Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС) сказав, що ЄС очікує негайного звільнення українського політв'язня Павла Гриба і вимагає надати йому доступ до спеціального медичного лікування.

"Доти, поки він залишається під вартою, українським лікарям повинно бути дозволено бачити його, як того вимагає рішення Європейського суду з прав людини", - підкреслюється в комюніке, поширеному в п'ятницю в Брюсселі.

В документі ЄВС зазначається, що "20-річний український громадянин, що страждає інвалідністю і серйозним захворюванням, був викрадений з Білорусі російською владою в серпні 2017 року".

"Відтоді він незаконно був затриманий в Росії без будь-яких обґрунтованих звинувачень, і стан його здоров'я продовжує викликати занепокоєння. Сьогодні російський суд засудив Павла Гриба до шести років позбавлення волі за "пропаганду тероризму"", - сказано в повідомленні.

22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав українського політв'язня Павла Гриба "винним у закликах до тероризму і схиляння до теракту". Українця засудили до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в соцмережах. Про зникнення сина заявив відставний офіцер Державної прикордонної служби України, військовий капелан Ігор Гриб.

За невстановлених обставин Гриба вивезли на територію Росії, де відправили у СІЗО Краснодара за звинуваченням у нібито організації теракту в школі в Сочі. Суд заарештував його на два місяця, пізніше термін утримання під вартою неодноразово продовжували.

Російські слідчі стверджують, що з березня по травень 2017-го, перебуваючи в Україні, Гриб листувався в інтернеті зі старшокласницею із Сочі та нібито "переконував дівчину закласти виготовлений заздалегідь саморобний вибуховий пристрій і привести його в дію на випускному вечорі в одній зі шкіл".

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.