UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яресько переконана, що на пожвавлення реформ Україні потрібно 25 мільярдів доларів

За її словами, ці гроші потрібні для створення інфраструктури, щоб українці нарешті відчули покращення життя.

Україна за останні два роки змогла стабілізувати свою макроекономіку, відновити економічне зростання і навіть в умовах війни почати проводити певні реформи. Хоча її здобутки все ще не закріпилися і реформи просуваються надто повільно.

Про це, як повідомляє Atlantic Council, сказала колишній міністр економіки України Наталія Яресько під час зустрічі Американсько-української бізнес-ради. За її словами, втома, корисливі інтереси і популізм гальмують процес змін в країні. На її думку, щоб пожвавити цей процес міжнародному консорціуму донорів варто було би створити фонд в розмірі 25 мільярдів доларів, який би був націлений на створення інфраструктури в Україні за найближчі 5 років.

"Зараз нам треба завоювати серця українського суспільства. Громадяни України втомлені, і це не дивно. До цього часу для них реформи були болючими", - сказала вона.

На її думку, для подолання цієї втоми великий 25-мільярдний фонд можна було б використати для модернізації шкіл і лікарень, оновити програмне і технічне забезпечення урядових структур, а також для інвестування в будівництво доріг, мостів і інших проектів, які б "змінили і покращили щоденне життя" українців.

Читайте також: Радник з реформ Міклош виступив проти продовження мораторію на землю

"Це б показало українцям, що часом болючі реформи варті того, і життя стає кращим", - сказала Яресько.

Вона додала, що під поняттям "інфраструктура" має на увазі не лише речі, які традиційно в нього включають. Вона також вважає, що Україні потрібні системи, які знищать можливості для хабарництва і підвищать ефективність.

Раніше директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім.Птухи НАН України Елла Лібановаписала в своїй статті для DT.UA, що недовіра населення до влади ставить під сумнів успіх радикальних економічних реформ в Україні. Необхідне формування широкої коаліції груп, які виступають проти чинної системи корумпованих представників влади. Активність населення, спрямована на користь реформ, може виникнути спонтанно, але без рішучого й авторитетного лідерства і ефективної організації мас такі настрої не будуть трансформовані в реальні зміни.

Детальніше про соціальне розшарування українського суспільства читайте у статті Елли Лібанової"Україна: глибина нерівності" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".