UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо "мінські домовленості" не виконуватимуться, про них просто забудуть - глава МЗС Німеччини

Дипломат пророкує їм долю історичного артефакту.

Основні положення "мінських домовленостей" по врегулюванню на сході України фактично не були виконані, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.

"Процес виконання (домовленостей) зупинився після обміну з обох сторін першими полоненими. Потім імпульс було втрачено. (...) Якщо зараз не працювати над здійсненням мінських домовленостей, то через місяць про них просто забудуть, вони стануть частиною історії", - сказав він у вівторок у ході спілкування зі студентами Уральського федерального університету в Єкатеринбурзі.

"Я вважаю ці домовленості важливими тому, що це єдиний документ, в якому всі сторони взяли на себе зобов'язання, і це вже багато. У кризовій, конфліктної ситуації часто цього навіть не вдається зробити взагалі, а тут нам це вдалося", - зазначив Штайнмайер.

Раніше Штайнмайер заявив, що він вірить у послаблення напруги в конфлікті на сході України "найближчими днями і тижнями".

"Мінські домовленості", досягнуті на тристоронніх зустрічах в Мінську 5 і 19 вересня і закріплені в протоколах, фактично виявилися нездатні зупинити протистояння в Донбасі - з тих пір в регіоні вже загинули сотні людей, як військових, так і цивільних. 9 грудня в зоні АТО був в черговий раз оголошено режим припинення вогню і днями в Мінську має відбутися нова зустріч членів контактної групи з врегулювання конфлікту.