UA / RU
Підтримати ZN.ua

XXI Українська антарктична експедиція відбула на станцію "Академік Вернадський"

Повернення додому ювілейної XX експедиції заплановано на другу половину квітня.

Дванадцять учасників XXI Української антарктичної експедиції (УАЕ) вранці, 31 березня, зі столичного аеропорту "Бориспіль" вирушили (повітряно-морським шляхом) в Антарктику, на станцію "Академік Вернадський".

Напередодні в Національному антарктичному науковому центрі (НАНЦ) відбулися традиційні проводи наших полярників. Директор НАНЦ Валерій Литвинов представив команду XXI УАЕ: у ній сім новачків та п'ятеро бувалих полярників. Вік – від 22 до 62 років. Четверо зимівників - кияни, троє – харків'яни, троє – черкащани, один – одесит та один – львів'янин.

Командир загону зимівників і начальник станції - Микола Старинець, найстарший і найдосвідченіший з-поміж усіх. Він вирушає до берегів Льодового континенту вже увосьме (брав участь у II, V, VIII, X, XII, XIV та XVII антарктичних експедиціях).

Геокосмічні дослідження на станції проводитиме геофізик з Радіоастрономічного інституту НАН України Олег Буданов (також учасник кількох антарктичних експедицій). Геолого-геофізичними дослідженнями (геомагнітними вимірюваннями) займатиметься Євген Бріллінг з Карпатського відділення Інституту геофізики НАНУ.

У нинішній антарктичній експедиції три метеорологи – Андрій Захаров (Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів), Олександр Полудень, учасник XVII та XIX УАЕ (Центральна геофізична обсерваторія), Борис Безнощенко (Український гідрометеорологічний інститут). Біологічні ресурси досліджуватимуть Олександр Савицький (Інститут гідробіології ) та Дмитро Луценко (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини).

У складі команди зимівників досвідчений лікар – Костянтин Даниленко, який уже втретє вирушив в Антарктиду. Роман Шкуро – системний адміністратор зв'язку. Володимир Храпач – механік. І кухар – Олександр Дзюблик.

НАНЦ бере участь у міжнародній науковій кооперації, обміні дослідниками з різних країн. Українські дослідники працювали на бразильській, польській, російській антарктичних станціях. У нинішньому сезоні на станції "Академік Вернадький" працюватимуть 16 турецьких учених.

Повернення додому ювілейної XX Української антарктичної експедиції очікується в другій половині квітня.

Цього року відзначається 20-річчя української антарктичної станції "Академік Вернадський".