UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Україна змусила армію Росії витратити ракети «Калібр» на знищення муляжів HIMARS

Експерти вказують на те, що Москва неодноразово хвалилася знищенням американських артилерійських систем, тож можливо за цим стоїть якраз українська хитрість.

Україна може й чисельно поступається російській армії, але її точно не перехитрили. Флот муляжів, які зовні нагадують американські системи HIMARS, обдурив сили Росії, змусивши їх марнувати дорогі крилаті ракети дальньої дії на фальшиві цілі.

Про це пише Washington Post з посиланням на американських і українських чиновників. Крім того, журналісти видання бачили фото реплік HIMARS, які в Міноборони РФ назвали пріоритетною ціллю. Приманки зроблені з дерева. Але якщо дивитися на них крізь лінзи російських безпілотників, вони нічим не відрізняються від справжніх бойових машин. Тож безпілотники передавали координати носіям крилатих ракет в Чорному морі для завдання ударів.

«Коли безпілотник бачить батарею, це ніби VIP-ціль», - пояснив неназваний український чиновник.

Дерев’яні HIMARS розгорнуті на фронті вже кілька тижнів. За цей час вони приманили 10 ракет «Калібр». Такий перший успіх переконав Україну розширити виробництво реплік для більш широкого застосування. Знищення фальшивок може частково пояснити хвастощі Росії про нібито знищення великої кількості артилерійських систем, які передав Захід, зокрема, HIMARS.

«Вони стверджують, що знищили більше HIMARS, ніж ми навіть відправили», - сказав неназваний американський дипломат.

Читайте також: США збільшать виробництво HIMARS і ракет GMLRS до них, необхідних для України – Пентагон

Видання зауважує, що Москва традиційно перебільшує свої бойові успіхи. І це не новина. Але експерти допускають, що українські приманки можуть бути причиною надзвичайного розриву між російськими заявами і реальністю.

«Якщо росіяни думають, що знищили HIMARS, вони стверджують, що знищили саме HIMARS. Дуже ймовірно, що російські сили перебільшують свої оцінки завланої шкоди, завдавши удари по фальшивках», - пояснив військовий дослідник з Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос.

Представники оборонних відомств США сказали, що запаси високоточних керованих ракет у Росії дуже малі. А американська заборона експортувати мікрочіпи в РФ «сильно ускладнюють» поповнення запасів цих ракет, - сказав заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

«Ракета «Калібр», запущена по фальшивому HIMARS в полі - це ракета, яку не застосують проти українського міста», - пояснив військовий аналітик Інституту зовнішньополітичних досліджень Роб Лі.

Інша перевага фальшивки полягає в тому, що вона може змусити росіян поводитися обережніше і розміщувати свої склади боєприпасів і командні центре подалі від лінії фронту, за межі радіусу дії HIMARS.

«Така реорганізація скорочує російські можливості вести масовий артилерійський вогонь, який допоміг захопити території на сході України», - сказав Баррос.