UA / RU
Підтримати ZN.ua

Washington Post: Через провал в Україні Путін ізолювався від своїх еліт

А вони поділилися на два табори - ті, хто підтримує війну, та ті, хто хоче її завершення. Але є те, що їх об'єднує - незадоволення тактикою РФ. 

Російський президент Владімір Путін через провал війни проти України до 23-ї річниці свого керування країною підійшов до максимальної ізоляції не лише в зовнішніх відносинах, але й у внутрішніх. The Washington Post пише, що вторгнення в нашу країну зруйнувало економічні зв'язки РФ з Заходом, які та вибудовувала десятиліттями. 

Як наслідок, Росія сьогодні - це країна-ізгой, а сам її лідер максимально віддалився від своїх еліт.

"Сьогодні Путін відчуває втрату своїх друзів", - переповідає видання одного зі своїх джерел у Кремлі.

Там це пояснюють розколом еліт: одні хочуть припинення війни, а інші  підтримують подальшу ескалацію. Всіх їх поєднує одне - незадоволення поточною тактикою РФ у війні. 

"Це фігура (Путін – ред.), яка в очах еліти здається нездатною давати відповіді на питання. Еліта не знає, у що вірити, і боїться думати про завтрашній день", – заявила виданню старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Тетяна Станова.

Читайте також: Столтенберг: Для Путіна 2022 став роком "гнітючих невдач"

Нагадаємо, Міноборони Британії звертає увагу на те, що Владімір Путін вже натякає військовому командуванню РФ про спільну відповідальність за війну проти України. Про це свідчать його відвідини Об'єднаного штабу спеціальної військової операції 16 грудня. 

Аналітики Інституту вивчення війни США дотримуються схожої думки. Вони вважають, що відповідальність за провальну війну Кремль зараз намагається розпорошити. Про це, на їх думку, свідчить поява в інформаційному просторі глави Генштабу РФ Валєрія Герасімова з кремлівськими наративами про "причини" війни.