UA / RU
Підтримати ZN.ua

Втрата чинності Договору про дружбу з РФ не вплине на врегулювання кордону — представники МЗС

Жодне положення Договору про кордон не узалежнює його чинності від чинності Договору про дружбу.

Втрата чинності Договору про дружбу не вплине на врегульовані в інших договорах питання, зокрема щодо кордонів. З цього приводу багато інсинуацій, особливо - в російському інформпросторі.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Олена Зеркаль, заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції, і Тарас Качка, радник міністра закордонних справ України. За їхніми словами, у питаннях кордонів Договір про дружбу - лише один із елементів. Преамбула Договору про дружбу посилається на Договір між Українською РСР та РРФСР від 19 листопада 1990 р., в якому сторони визначили свої кордони і який пізніше був підтверджений Дагомиською угодою між Україною та Російською Федерацією про подальший розвиток міждержавних відносин.

"Пізніше положення Договору про дружбу щодо поваги до суверенітету і територіальної цілісності були згадані в преамбулі до Договору між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон від 28 січня 2003 р. Жодне положення Договору про кордон не узалежнює його чинності від чинності Договору про дружбу, - вказують дипломати. - Таким чином, договірне визначення кордону і практика взаємного визнання територіальної цілісності переводять це питання на рівень естопелю, тобто принципу, за яким РФ втрачає можливість посилатися на якісь давно минулі факти для обґрунтування своїх вимог. Таким чином, втрата чинності Договором про дружбу не вплине на врегулювання державного кордону між Україною та РФ. Усі домисли про повернення до якихось давніх кордонів, приналежності Криму чи Тамані - безпідставні".

Детальніше про вихід України з Договору про дружбу з РФ читайте в матеріалі Олени Зеркаль і Тараса Качки ""Великий договір" - нюанси вирішують усе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".